Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week (nieuwe) boeken van Donatella Di Pietrantonio, Erri De Luca en Georges Perec.

Donatella Di Pietrantonio
De kwetsbare tijd

Vol verwachting verlaat Lucia’s dochter het bergdorpje waar ze opgroeide om in Milaan te gaan studeren, maar het duurt niet lang voordat ze terug is en zich zwijgend terugtrekt in haar oude kamer. Terwijl Lucia vergeefs probeert tot haar te dringen, wordt een gruwelijk drama dat zich dertig jaar eerder afspeelde op een camping in de bergen opgerakeld door toedoen van haar oude vader. In De kwetsbare tijd (Bezige Bij) van Donatella Di Pietrantonio wordt tergend langzaam duidelijk wat er destijds is gebeurd. Toch is dit geen thriller, maar een prachtig, sensitief verhaal over een vrouw die bekneld zit tussen haar lastige vader en haar al even moeilijke dochter, tegen het decor van de ruige Apennijnen.

 

Erri De Luca
Onmogelijk

Twee wandelaars lopen de Cengia del Bandiarac in de Dolomieten. De een maakt een diepe en dodelijke val, de ander belt 112. Deze, de verteller in Onmogelijk (HetMoet) van de gevierde oud-linkse schrijver en bergbeklimmer Erri De Luca (1950), wordt echter verdacht van moord omdat beiden veertig jaar geleden lid waren van dezelfde revolutionaire beweging en de dode destijds als kroongetuige zijn bentgenoten heeft verraden en langdurige gevangenisstraf bezorgde. Wraak dus? Of onwaarschijnlijk toeval? Deze ongewone detective, geschreven als een vernuftig interview tussen een jonge onderzoeksrechter en de veel oudere verteller als verdachte, reflecteert op afstandelijke berghoogte ook de ‘loden jaren’ zeventig in Italië. De Luca zelf werd vrijgesproken van aanzetten tot sabotage van de hsl Lyon-Turijn.

 

Georges Perec
Ellis Island, verhalen over ontheemding en hoop

Ellis Island, verhalen over ontheemding en hoop (De Arbeiderspers) is de literaire pendant van de film die Georges Perec in 1979 met Robert Bober maakte over dat eilandje onder Manhattan waar tussen 1892 en 1924 bijna 16 miljoen immigranten de VS binnenkwamen en dat later een detentiecentrum werd. In een meanderende tekst, soms feitelijk en documentair, soms poëtisch mijmerend, schrijft hij over de Immigration Office als ‘een fabriek om Amerikanen te produceren, efficiënt als een worstenmakerij in Chicago’ én over de teleurstellende realiteit van een toen al steeds minder verwelkomend Beloofd Land. Schitterende historische foto’s geven een beeld van de ‘beestenmarkt’ waar men geregistreerd en gekeurd werd. En de opgetekende herinneringen van elf ervaringsdeskundigen zijn ontroerende getuigenissen.

 

de boekengids in je mailbox?