Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week (nieuwe) boeken van Abbott Kahler, Marietje d’Hane-Scheltema, Sacha Naspini en Clare Chambers

Abbott Kahler
De duivel kwam naar Eden

Friedrich Ritter, natuurkundige, filosoof en (tand)arts, droomde maar van één ding: de beschaving ontvluchten om een nieuw leven te beginnen op een onbedorven plek. Het bleef niet bij een droom. Ter voorbereiding trok hij alvast al zijn tanden en mat zich een stalen kunstgebit aan, waarna hij zich op 3 juli 1929 samen met een voormalig patiënte die in zijn greep was geraakt, inscheepte voor de lange reis naar Floreana. Op dat eiland, onderdeel van de Galapagos archipel, zou hij zijn eigen Utopia stichten. In De duivel kwam naar Eden (Mozaïek) reconstrueert Abbott Kahler de krankzinnige geschiedenis van Floreana, waar de tandeloze dokter niet de enige gelukszoeker bleek te zijn. Een adembenemend verhaal over grandioos ontspoord idealisme.

(Katja de Bruin)

Marietje d’Hane-Scheltema
Krekelzangen

Na de bundel met zestig Fabels (2017) breidt Marietje d’Hane-Scheltema haar La Fontaine-vertalingen in Krekelzangen (Van Oorschot) uit tot dik honderd. In haar soepele Nederlands klinken ‘De Krekel en de Mier’ en ‘De Kip met de Gouden Eieren’ én veel minder bekende exemplaren als tijdloze verzen die, merkte Guus Middag op, evengoed van Leo Vroman of Annie M.G. Schmidt konden zijn. Haar toelichtingen zijn informatief, Floris Tilanus’ illustraties adembenemend. En wat is er actueler dan een wolf die treurt: ‘Ook hier/is er geen mens of dier dat ons/nog aardig vindt, geen lam, geen ezel;/ieder konijn leert al als kind/over een boze wolf met honger,’ en vervolgens vegetariër wordt? Totdat hij herders lam van het spit ziet eten.

(Dirk-Jan Arensman)

Sacha Naspini
Giacomina

Verse weduwe Nives verlicht de eenzaamheid aanzienlijk door haar lievelingskip in huis te halen en raakt in paniek wanneer haar Giacomina geheel verstart na het bekijken van een wasmiddelreclame op televisie. Ze belt bevriende dierenarts Loriano om raad en dan volgt een langdurige, snedige dialoog met, als in een detective, steeds nieuwe en onwaarschijnlijke wendingen, tragikomische verwikkelingen rond verzwegen cruciale gebeurtenissen uit het verleden van hun Toscaanse dorpsgemeenschap, met de aanbeden lokale adonis als hengstige aanjager, en alle onfortuinlijke gevolgen van dien voor de huwelijken van Nives en Loriano en hun beider kinderen. Moet alles boven tafel? En wat áls, toen en nu? Giacomina (Cossee) van ervaren scenarioschrijver Sacha Naspini is een kluchtig verhaal met serieuze ondertoon.

(Maarten van Bracht)

Een vriendschap
Clare Chambers

In 1952 werd in Bristol een naakte, verwarde man aangetroffen die decennia lang bij een stel oude tantes woonde zonder dat iemand dat wist. Die curieuze geschiedenis vormt de basis voor De vriendschap (De Fontein), waarin zo’n zelfde man wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Clare Chambers verplaatste de gebeurtenissen naar de jaren zestig omdat de psychiatrie in die tijd een interessante verandering doormaakte. Ze blijft ver weg van het clichébeeld van dwangbuizen en platgespoten patiënten, maar maakt er juist een humane, progressieve instelling van, waar creatief therapeut Helen probeert te achterhalen wat er met deze getraumatiseerde figuur is gebeurd. Intussen worstelt ze zelf met haar rol als minnares van de getrouwde psychiater Gil. Een diep ontroerende pageturner.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?