Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week boeken van Tina Åmodt, Arno Geiger en Barbara Trapido.

Tina Åmodt
De andere moeder

‘Doorsneelesbi’s’ zijn Silje Marie en Helene, met hun burgerlijke banen, hun auto, hun huis in een saaie buitenwijk en hun twee zoontjes. Maar achter die façade schuilt een andere werkelijkheid, want sinds de komst van het tweede kind is er iets wezenlijks veranderd. Silje Marie voelt tot haar schaamte voor de zoon van Helene niet dezelfde liefde als voor haar eigen zoon. De Noorse Tina Åmodt gaat in De andere moeder (Mozaïek) geen enkele pijnlijke vraag uit de weg. De alledaagse irritaties in een huishouden met twee jonge kinderen zijn voor elke ouder herkenbaar, maar ze legt ook de onuitgesproken gevoelens bloot tussen deze twee moeders. Een prikkelende, moedige en spannende roman over modern queer ouderschap.

 

Arno Geiger
Reis naar Laredo

Toen keizer Karel V (1500-1558) het reizen en de toestanden in zijn immense rijk zat was, abdiceerde hij in Brussel, voer vanuit Vlissingen naar de Spaanse noordkust en nam zijn intrek in het afgelegen klooster Yuste, om daar ziek en apathisch zijn deels mislukte levensweg te overdenken en samen met resterend personeel het onvermijdelijke einde af te wachten. Arno Geiger laat de gewezen keizer in zijn roman Reis naar Laredo (De Bezige Bij) echter eerst nog met z’n onwettige elfjarige zoon de vlucht nemen, op een avontuurlijke tocht richting de kust, waarbij Karel, nu machteloos en anoniem, alles op z’n beloop laat, zich afvraagt wie hij is en in zijn nadagen iets van vriendschap en vrijheid ervaart.

 

Barbara Trapido
De minder bekende broer van Jack

Barbara Trapido mag dan in Zuid-Afrika geboren zijn, zelden werden de swinging sixties van de links-intellectuele middenklasse geestiger en oer-Britser in een zedenkomedie gevat als in haar debuut uit 1982, De minder bekende broer van Jack (De Geus). Vertelster is de achttienjarige Katherine voor wie een wereld opengaat wanneer ze half en half wordt opgenomen in het bohemiengezin van haar filosofieprofessor, Jacob Goldman. Een wereld vol Oscar Wilde- c.q. Nancy Mitfordachtig scherpe dialogen. Met een voortdurend zwangere adelmoeder, Jane, die ergens wordt omschreven als ‘een verwaarloosd Burne Joneskunstwerk in rubberlaarzen’. En uiteraard met veel al dan niet dampende seks, onder meer met twee Goldmanzonen en, tijdens een ballingschapintermezzo, een hilarische macho-Italiaan. Fijn, inmiddels licht politiek-incorrect topvermaak.

(Dirk-Jan Arensman)

 

de boekengids in je mailbox?