VPRO Gids 41

8 oktober t/m 14 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Nine Days
Verenigde Staten 2020. Drama van Edson Oda. Met o.a. Winston Duke, Zazie Beetz, Benedict Wong, Tony Hale en Bill Skarsgård.

In een geheimzinnig niemandsland zit een ernstige man hele dagen in een huisje naar een wand vol tv-schermen te staren. Wat doet hij precies? Wat is dit voor oord? Zodra alle puzzelstukjes op hun plek liggen neemt de spanning van dit existentiële sprookje iets af, maar dan nog kunnen de uitstekende acteurs, fraaie beelden en filosofische thema’s de aandacht prima vasthouden. Veelbelovend debuut van Japans-Braziliaanse cineast Edson Oda leunt vrij zwaar op Kore-eda’s After Life en Malicks The Tree of Life – films die hij zelf als inspiratie noemt – maar is fris en eigenzinnig genoeg.

I Used to Be Famous
Verenigd Koninkrijk 2022. Komedie van Eddie Sternberg. Met o.a. Ed Skrein, Eleanor Matsuura, Eoin Macken, Leo Long en Lorraine Ashbourne.

De aan lager wal geraakte muzikant Vince (een goed gecaste Ed Skrein) was ooit deel van een razend populaire boyband. Twintig jaar later is hij werkloos en probeert hij als solo-artiest de eindjes aan elkaar te knopen. Lang zonder succes, maar dan ontmoet hij de talentvolle drummer Stevie (de autistische acteur en muzikant Leo Long) met wie hij samen een band begint. Regisseur Eddie Sternberg maakte een nogal onevenwichtige film, die het ene moment ongeloofwaardig is, maar het andere plots weet te ontroeren. De plot is ontzettend voorspelbaar, maar de originele soundtrack en de aanstekelijke chemie tussen de hoofdpersonages maken veel goed. Gebaseerd op de gelijknamige kortfilm die Sternberg maakte in 2015

The Sky Above Us
Servië/Nederland/België 2015. Drama van Marinus Groothof. Met o.a. Nada Sargin, Nikola Rakocevic en Boris Isakovic.

Belgrado, 1999. Terwijl de NAVO maandenlang de stad bombardeert proberen drie inwoners - een actrice, een feestende jongen en een oudere uitzendtechnicus - op normale wijze hun leven te leiden. Allen werken ze echter in of nabij het lokale televisiestation, een aangekondigd doelwit. Speelfilmdebuut van Nederlander Groothof (Op zee), die met zeer weinig middelen de angst in de stad voelbaar weet te maken. Prachtig zijn de licht-surrealistische beelden waarin hij zijn noodlotsdrama schetst. Maar zijn drie hoofdpersonages komen niet echt tot leven.

A casa tutti bene
Italië 2018. Komedie van Gabriele Muccino. Met o.a. Stefano Accorsi, Carolina Crescentini, Elena Cucci, Pierfrancesco Favino en Claudia Gerini.

Sympathieke familiefilm over een niet al te sympathieke familie, waarvan de leden met elkaar opgescheept zitten als tijdens het 50-jarig huwelijksfeest op een eiland de veerboot niet meer vaart. Zodat na alle geforceerde glimlachen en net opgebrachte beleefdheden oud zeer langzaam naar boven kruipt en wild om zich heen begint te slaan. Geen enkel stel lijkt gelukkig, en toch is deze film – van The Pursuit of Happyness-regisseur Muccino – niet alleen maar kommer en kwel. Want de liefde laat zich niet beteugelen. Waardoor A casa tutti bene een fijne mix wordt van een lach en een traan.

naar vpro cinema