VPRO Gids 40

1 oktober t/m 7 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

I Came By
Verenigd Koninkrijk 2022. Thriller van Babak Anvari. Met o.a. George MacKay, Percell Ascott, Kelly Macdonald, Hugh Bonneville en Antonio Aakeel.

Toby (MacKay) en Jay (Ascott) zijn twee anonieme graffitikunstenaars die inbreken in de huizen van de allerrijksten, en uit protest tegen kapitalisme en economische ongelijkheid hun muren besmeuren met de tag ‘I Came By’. Tijdens een van die riskante uitstapjes doet Toby een verschrikkelijke ontdekking in de kelder van een hoge rechter (Bonneville), die niet alleen hem maar ook zijn dierbaren in gevaar brengt. Spannende en gelaagde thriller van Under the Shadow-regisseur/scenarist Anvari, die qua plot redelijk voorspelbaar is, maar tegelijkertijd genoeg verrassingen biedt. Bovendien combineert Anvari de spanning met een originele mix van sociaal commentaar op onder andere racisme, nepotisme en ouderschap.

The Art of Self-Defense
Verenigde Staten 2021. Actie van Riley Stearns. Met o.a. Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots, Steve Terada en David Zellner.

Heerlijke zwarte komedie over de sullige Casey (Jesse Eisenberg in topvorm), die het heft in eigen hand wil nemen nadat hij op straat wordt mishandeld en niet terugvecht. Hij meldt zich bij een karateschool, die geleid wordt door de behoorlijk atypische Sensei (Alessandro Nivola, angstaanjagend en grappig tegelijk). Deze Sensei doet er alles aan om de mannelijkheid (lees: agressie) in Casey naar boven te halen, aangezien Casey volgens hem een tergend grijs leven leidt. Regisseur Riley Stearns (willen we meer van zien!) speelt daarbij voortdurend met thema’s als misogynie en giftige mannelijkheid, en kleurt op een aangename manier buiten de lijntjes. Het resulteert in een aangenaam zwartgallige, opvallend gewelddadige komedie. Werd geen hit, maar vergaarde - meer dan terecht - wél een kleine cultstatus.

Cloaca
Nederland 2003. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Peter Blok en Elsie de Brauw.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Licorice Pizza
Verenigde Staten 2021. Komedie van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper en Tom Waits.

Los Angeles 1973, Nixon is (nog) president, en een oliecrisis dreigt. Maar daar is de 15-jarige Gary (met verve gepeeld door Philip Seymour Hoffmans zoon Cooper) totaal niet mee bezig. Hij heeft zoveel plannen en energie dat hij zich nergens door laat tegenhouden. Dus wanneer hij Alana (Haim, dé ontdekking van deze film) voor het eerst ziet en op slag verliefd is, spreekt hij haar aan. Ook al is ze 25. Regisseur Paul Thomas Anderson (1970) keert in dit heerlijk zigzaggende, komische coming-of-age-drama opnieuw terug naar zijn eigen jeugd in LA, zoals hij eerder al deed in films als Boogie Nights, Magnolia en Inherent Vice.

naar vpro cinema