VPRO Gids 40

1 oktober t/m 7 oktober
Pagina 42 - ‘zaterdagetalage’
papier
42

zaterdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Lavaliefde 

In het werk van regisseur Werner Herzog staan geregeld figuren centraal die zo geobsedeerd zijn geraakt door een bepaald onderwerp, dat ze elke realiteitszin lijken te verliezen.
Die innere Glut – Requiem für Katia und Maurice Krafft

zaterdag

Arte 22.35-00.00

85 minuten

arte.tv

Denk aan de speelfilm Fitzcarraldo (1982) waarin koste wat kost een boot over steile berghellingen moet worden getrokken. Of aan de sublieme docu Grizzly Man (2005) over een man die zomers op rij maandenlang ervoor koos om tussen de wilde beren te leven. Voor zijn nieuwste documentaire The Fire Within, eerder dit jaar te zien in de bioscoop, heeft Herzog weer zulke personages gevonden in de vorm van vulkanologen Katia en Matthias Krafft. Geobsedeerd door vulkanische uitbarstingen verbleven ze in 1991 op de flanken van de actieve Unzen in Japan, totdat een onverwachte gloedwolk vol lava, gas rotsen en as uit de vuurmond stootte. Herzogs hommage aan de Kraffts is vanavond te zien op Arte.