VPRO Gids 2

8 januari t/m 14 januari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Asakusa Kid
Japan 2021. Biografie van Gekidan Hitori. Met o.a. Mugi Kadowaki, Morio Kazama, Hiroyuki Onoue, Honami Suzuki en Yûya Yagira.

Levende legende Takeshi Kitano (1947) is buiten Japan vooral bekend als regisseur van meesterlijke misdaadfilms (o.a. Hana-bi uit 1997) en de door hem bedachte spelshow Takeshi’s Castle. In eigen land is hij echter in de eerste plaats komiek Beat Takeshi, die met zijn grove en verrassende grappen vanaf de jaren zeventig uitgroeide tot een van de meest geliefde entertainers. In deze opvallend intieme biopic zien we hoe hij als twintiger zijn eerste stappen in het vak zette in een stripclub in Tokyo. De ‘ouderwetse’ Japanse humor laat zich lastig vertalen, maar Asakusa Kid is gelukkig op zijn best tijdens de meer dramatische tweede helft, waarin Takeshi moet kiezen tussen zijn mentor – die als eerste zijn talent herkende en hem onder zijn hoede nam – en zijn eigen carrière.

Procession
Verenigde Staten 2021. Documentaire van Robert Greene.

Filmmaker Robert Greene vraagt zes Amerikaanse mannen van middelbare leeftijd, allemaal slachtoffers van misbruik door rooms-katholieke geestelijken, mee te werken aan een gewaagd experiment. Onder begeleiding van een dramatherapeut zullen ze hun meest traumatische ervaringen samen gaan bewerken tot korte films. Zoals voor de hand ligt, wordt dat een bijzonder emotioneel proces. Deze weergave ervan had smakeloos kunnen uitpakken, maar Greene legt alles zeer tactvol en invoelend vast. Waardoor zijn docu niet alleen boos en verdrietig maar ook hoopvol stemt. En je regelmatig bij de keel grijpt.

Verenigd Koninkrijk 2020. Drama van Harry Macqueen. Met o.a. Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood en Peter MacQueen.

Amerikaanse romanschrijver Tusker (Tucci) en Britse pianist Sam (Firth), al tientallen jaren een stel, reizen keuvelend in hun camper door het Engelse Lake District. Maar dit is niet zomaar een gezellige vakantie: Tusker lijdt aan beginnende dementie en wil nog één keer dierbare herinneringen ophalen. Supernova is een oer-Brits drama: smaakvol en beheerst verteld, op het afstandelijke af. Toch is het erg aangenaam om anderhalf uur op te trekken met deze sympathieke personages. Hun liefde heeft een prachtige vanzelfsprekendheid, wat allicht mede te danken is aan de echte (hetero)vriendschap tussen Tucci en Firth.

Quo Vadis, Aida
Bosnië en Herzegovina 2020. Drama van Jasmila Žbanić. Met o.a. Jasna Djuricic, Boris Isakovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry en Emir Hadzihafizbegovic.

De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Dutchbat gezien door de ogen van de (fictieve) VN-tolk Aida. Zij is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. Spannend, aangrijpend en belangrijk. Bekroond met drie European Film Awards (o.a. beste film).

naar vpro cinema