VPRO Gids 44

30 oktober t/m 5 november
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

544 Days

Jason Rezaian, correspondent voor The Washington Post, werd in 2016 samen met zijn vrouw opgepakt en opgesloten een Iraanse gevangenis. Hij had niets crimineels gedaan, toch zat hij ruim anderhalf jaar vast. Rezaian vertelt zelf het hele verhaal in deze aangrijpende podcast. Dat doet hij vaak aanstekelijk en vol humor, al zat hij in een afschuwelijke situatie. Om hem vrij te krijgen moest een geraffineerd diplomatiek spel gespeeld worden, met op de achtergrond de nucleaire onderhandelingen met het Iraanse regime. Maar ook zijn kordate moeder speelde een belangrijke rol.

ELJA LOOIJESTIJN

Alle geschiedenis ooit

Nynke de Jong, Arco Gnocchi en Thom Aalmoes studeerden nooit geschiedenis, maar zijn wel enthousiaste amateurhistorici. In deze podcast vertellen ze elkaar verhalen over ‘alle hoofdstukken uit de wereldgeschiedenis’. Ook is er de rubriek ‘wat ik nu weer op Wikipedia gelezen heb’. Dankzij hun verteltalent weten ze van elk verhaal iets smeuïgs te maken. Een goed voorbeeld is de tweede aflevering, waarin Aalmoes vertelt over de homoseksuele escapades van koning Willem II, waaraan we indirect onze grondwet te danken hebben.

ELJA LOOIJESTIJN