VPRO Gids 44

30 oktober t/m 5 november
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
La bête humaine

Frankrijk 1938. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Jean Gabin, Simone Simon, Fernand Ledoux, Blanchette Brunoy en Julien Carette.

In deze adaptatie van de roman uit 1890 in Émile Zola's Rougon-Macquart-cyclus gaat van het gedoemde koppel Gabin-Simon iets hypnotisch uit. Jacques Lantier, stoomtreinmachinist op het traject Parijs-Le Havre, wordt getourmenteerd door erfelijke psychoseaanvallen. Séverine, echtgenote van de tweede Le Havre-stationschef en manipulatief loeder bij uitstek, betrekt hem bij de passiemoord op een sadistische rijkaard. Vanaf dat moment dendert de Renoir-loc op zijn tragische terminus toe. Noodlotsverhaal met prachtige spoorwegfotografie mengt negentiende-eeuws literair naturalisme en pre-WO II-cineromantiek. Geweldige bijrol van Julien Carette als Lantiers kettingrokende co-machinist.

NETFLIX
Wildschut

Nederland/België 1985. Thriller van Bobby Eerhart. Met o.a. Josse De Pauw, Hidde Maas, Jack Monkau, Annick Christiaens en Chris Lomme.

Destijds maakte deze Belgisch-Nederlandse thriller naar het boek van Felix Thijssen wel wat los. Het gezin van Deleye wordt op hun afgelegen boerderij Wildschut in België gegijzeld door twee gewetenloze rotzakken. Ondertussen is de plaatselijke politieman op zoek naar twee ontsnapte overvallers van een casino net over de grens met Nederland. Filmkijkers van de Lage Landen schrokken nogal van het 'Amerikaans' aandoende harde geweld, tegelijkertijd is het acteerwerk over de hele linie bovengemiddeld. Vooral De Pauw als boerenvader en Maas als gangster zijn aan elkaar gewaagd. Gemaakt met een budget van 300 duizend gulden.

CINEMEMBER
Ash is Purest White

China/Frankrijk/Japan 2018. Drama van Zhangke Jia. Met o.a. Zhao Tao, Liao Fan, Yi'nan Diao, Feng Xiaogang en Zheng Xu.

In dit prachtige melodrama volgen we de lokale gangsterbaas Bin en zijn lief Qiao. In drie verschillende periodes – 2001, 2006 en 2018 – zien we hoe hun relatie gaandeweg verandert en hoe Qiao (prachtig gespeeld door Zhao Tao, de eega van regisseur Jia) steeds sterker en bepalender wordt. De namen Bin en Qiao en ook de locaties waar de film zich afspeelt kennen we nog uit eerdere films van Jia (Unknown Pleasures en Still Life), maar een echt vervolg is Ash Is Purest White niet. En die voorkennis is ook niet nodig om van dit fijne, diepmenselijke drama te kunnen genieten.

Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Sarah Gavron. Met o.a. Bukky Bakray, Kosar Ali, Shaneigha-Monik Greyson, D'angelou Osei Kissiedu en Ruby Stokes.

De makers van dit sociaal-realistische drama wierven hun jonge hoofdrolspelers op middelbare scholen en lieten hen zelf meewerken aan het script. Die werkwijze leidde tot een zeldzaam realistisch inkijkje in de levens van een groep Londense tienermeiden. Centraal staat de vijftienjarige Shola – bijgenaamd ‘Rocks’ – die na het onverwachte vertrek van haar verwarde moeder ineens voor haar zesjarige broertje moet zorgen. Het verhaal is in feite hartverscheurend, maar de film heeft een onstuitbaar hoopvolle toon en zit vol humor en aandoenlijke details. Prachtig hoe de multiculturele samenstelling van Rocks’ vriendengroep als iets rijks en vanzelfsprekends wordt gepresenteerd.