Wat doet de VPRO allemaal op en rond IDFA 2023?

Evenementen

VPRO Previewdag en Reviewdag

VPRO Previewdag

Op 8 november dompelt de VPRO tijdens de Previewdag zijn leden in Tuschinski 1 van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds onder in documentaires. De bezoeker krijgt een dwarsdoorsnee van het festival voorgeschoteld. Dit jaar zijn geselecteerd On the Adamant, Kokomo City, Copa 71, The Last Year of Darkness, Danger Zone en Picture to Remember.

VPRO Reviewdag

Op 15 november volgt de Reviewdag met vier films: On the Adamant, Kokomo City, Danger Zone en The Last Year of Darkness.

VPRO Extra’s op IDFA

Bij twee documentaire-vertoningen op IDFA organiseert de VPRO een aanvullend programma met nagesprek:

Breaking Social

De economie staat op z’n kop. Mensen die het hardste werken worden daar het minst voor beloond. En zij die het meeste verdienen, geven niets terug aan de maatschappij. In Breaking Social legt onder meer de Nederlandse historicus Rutger Bregman (De meeste mensen deugen) deze verstoorde patronen bloot. De film laat zien hoe burgers uit de hele wereld het niet langer pikken en in actie komen.
In Carré een gesprek met Rutger Bregman en regisseur Fredrik Gertten over de vraag: ‘Can we afford the rich?’
Zondag 12 november 13.30 uur, Carré

They and Them (Genderpoli) 77 min

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid? Portret van een polikliniek waarin ethische, financiële en bureaucratische dilemma’s om voorrang strijden.
In Kriterion wordt deze documentaire van Ingrid Kamerling vertoond met een nagesprek met twee behandelaars uit de documentaire: Bianca Franse en Hidde Vochteloo.
Dinsdag 14 november, 21.15 uur, Kriterion

Online

2Doc.nl

Op 2Doc.nl vindt je kijktips voor het festival, DocTalks van de IDFA-primeurs en de afleveringen van Inside IDFA.

Inside IDFA

Woensdag 8 t/m vrijdag 17 november dagelijks op vpro.nl en 2Doc.nl
Gedurende tien dagen brengt Inside IDFA reportages rondom de 10 IDFA-tips van VPRO-aankopers Nathalie Windhorst en Syl van Duyn. Regisseurs en prominente Nederlandse documentaireliefhebbers gidsen je langs deze selectie van urgente en ontroerende films. 

Inside IDFA Special

16 november, aansluitend op de film op NPO 2 en NPO Start
In deze Inside IDFA Special praat Sophie Derkzen na met regisseur Ingrid Kamerling over haar documentaire They and Them (Genderpoli), waarin ze specialisten en cliënten van de genderpoli in Zaandam volgde. Derkzen gaat in gesprek met de filmmaker en met specialisten en (ervarings)deskundigen over de worstelingen en dilemma's waar zij mee te maken krijgen. Kan deze documentaire een rol spelen in het wegnemen van misverstanden en vooroordelen?

Documentaires op NPO 2/Extra tijdens IDFA

NPO 2

2Doc: Subject

Woensdag 15 november, NPO 2, 23.15 uur
In deze documentaire van Jennifer Tiexiera en Camilla Hall wordt onderzocht hoe je leven verandert als je de hoofdpersoon bent in een populaire documentaire. Mensen als Mukunda Angula uit The Wolfpack, Margie Ratliff uit The Staircase, Arthur Agee uit Hoop Dreams, Jessie Friedman uit Capturing the Friedmans en Ahmed Hassan uit The Square worden geïnterviewd over hun ervaringen. Ze vertellen wat er met je gebeurt als je leven onder een microscoop wordt gelegd en de wereld deelgenoot wordt gemaakt van je verhaal. Een mustsee voor iedere documentaireliefhebber.

2Doc Primeur: They and Them (Genderpoli)

Donderdag 16 november, 22.35 uur

NPO 2 Extra

NPO 2 Extra toont tijdens IDFA 2023 de oogst van IDFA 2022 met elke avond om 20.30 uur een topper uit de vorige IDFA-editie. Met onder meer Al wat je ziet, Moeders, A House Made of Splinters en de prijswinnaars Manifesto (Beste regie Envision-competite 2022) en Much Ado About Dying (Beste regie internationale competitie 2022).

Nooit meer slapen

Iedere werkdag om 00.00- 01.00 op NPO Radio 1 en in alle podcastapps
Op 10 november is Ingrid Kamerling, regisseur van They and Them (Genderpoli), te gast en op 13 november is Barbara Visser, regisseur van Alreadymade (zie onder), te gast.

VPRO-films te zien op IDFA

Occupied City (De bezette stad)

Occupied City (De bezette stad), gefilmd midden in de coronapandemie, vormt een brug tussen het afgelopen decennium en de bezetting van Amsterdam door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geïnspireerd door het boek Atlas van een Bezette Stad: Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter, documenteert regisseur en Oscarwinnaar Steve McQueen Amsterdam in een verleden dat nu opnieuw tot leven wordt gewekt. Carice van Houten neemt de kijker mee op een aangrijpende reis door dit traumatische verleden.
Regie Steve McQueen, geproduceerd door Family Affairs Films, in coproductie met de VPRO.

The Kyiv Files

In Oekraïne is het KGB-archief met talloze observatiedossiers uit de Sovjettijd toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist die vijftig jaar geleden werd verraden door haar geliefde, worden geconfronteerd met hun eigen dossier in het archief en reflecteren op hun verleden.
Regie Walter Stokman, geproduceerd door Zeppers Film, in coproductie met de VPRO.

Alreadymade

Was het marketing, mystificatie of misogynie dat het succes van Marcel Duchamps kunstwerk Fountain bepaalde? Wat begon als een verdwenen stuk van een anonieme maker werd uiteindelijk het meest invloedrijke kunstwerk van de 20ste eeuw. Speculaties over een vrouwelijke bedenker bleven opduiken. Wie is zij? En wat is waar, of zelfs echt, in dit geval? In Alreadymade worden originaliteit, auteurschap en identiteit op scherp gezet, net zoals Fountain dat een eeuw geleden deed, maar dan met de middelen van vandaag.
Regie Barbara Visser, geproduceerd door Tomtit Film, in coproductie met VPRO.

They and them (Genderpoli)

Tot stand gekomen in het kader van Teledoc en 16 november ook om 22.35 uur op NPO 2 te zien.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?