Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van foute directeur tot verdwenen kat

Onaantastbaar

Nederlands – journalistiek

In maart 2010 werd de Nederlandse Moslim Omroep failliet verklaard. In de jaren ervoor verschenen er regelmatig verhalen in de media over wanbeleid, ruzie, fraude en grensoverschrijdend gedrag. Jair Stein, Jan Maarten Deurvorst en Huda Rais namen de taak op zich om het hele verhaal eens en voor altijd uit te pluizen. Drie jaar, een gigantische stapel dossiers en 150 interviews later is er de podcast Onaantastbaar (NTR). Centrale figuur is de oud-directeur Frank William, een charmante, liberale moslim, maar ook agressief, intimiderend én een fraudeur.

Het is de verdienste van de makers dat het meer dan acht uur lang spannend blijft om te luisteren naar de perikelen van een omroep met een uur tv-zendtijd per week. Ze ontrafelen niet alleen de verbijsterende verhalen over de opvliegende directeur, maar leggen ook de onderliggende mechanismes bloot.

Ergens

Nederlands – korte verhalen

In de nieuwe VPRO-podcast Ergens zijn elke week korte verhalen te horen rond een thema. Ervaren en beginnende makers leveren de reportages aan, die daardoor allemaal een andere stijl hebben. Ze worden aan elkaar gepraat door Vivian Vrolijk. Zij werkte tot nu toe alleen achter de schermen bij de radio, maar klinkt als een ervaren én openhartige presentator. In de eerste aflevering, met het thema ‘nergens’, maakt vooral de reportage van Mandula van den Berg over de man die op een vliegveld woont indruk.

De Wadden, een andere oorlog

Nederlands – oorlog

De bezetting van Texel begon mild, zacht en zonder geweld. Met een vriendelijke Duitse kwartiermaker die goed contact had met de Texelaars. Na de oorlog bleef hij en werd bollenboer op het eiland. Ook op de Waddeneilanden was het tussen 1940 en 1945 oorlog, maar zoals de naam van deze NOS-podcast al zegt: die oorlog zag er anders uit. Geen massale razzia’s of slagen om bruggen, maar eigen, stille tragedies. Het verzet van Georgische krijgsgevangenen. Een bloedbad op Texel. De deportatie – en de dood – van de enige Joodse familie op Terschelling.

Elke aflevering draait om een andere letter van de TV-TAS. Winfried Baijens voert gesprekken met mensen, uiteraard vooral op leeftijd, en excursies naar plekken die ertoe deden. Leuk detail: elke aflevering verschijnt op de datum van de bevrijding van het betreffende eiland. Krijg je wel TTVAS in plaats van TV-TAS.

The Final Days of Sgt. Tibbs

Amerikaans – dieren

De kat Sgt. Tibbs was al negentien en leed aan allerlei kwalen. Toen hij op een dag niet thuiskwam vreesde zijn baasje Rose dat hij buiten een plekje had gezocht om te sterven. Maar dat bleek niet zo te zijn: Sgt. Tibbs was gevonden door buurtgenoot Debbie en haar dochter Sabrina. Zij vonden dat de kat er verwaarloosd uitzag en waren niet van plan hem terug te geven. Dat was het begin van een heftig conflict in het plaatsje Manchester, in de Amerikaanse staat New Hampshire, dat niet alleen ging over dierenliefde, maar ook over sociale media en racisme. Reporter Todd Bookman doet in vier afleveringen op minutieuze wijze verslag van dit kleine verhaal over grote thema’s.

de podcastgids in je mailbox?