Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van dino tot dierenmedium

Dinocast

Nederlands - geschiedenis

‘De slimste’ werd presentator Gijs Rademaker niet tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens, toch ging hij niet met lege handen naar huis. Maarten van Rossum en hij bleken namelijk beiden een fascinatie te hebben voor dinosauriërs. Die gedeelde passie resulteerde in Dinocast, een boeiende en luchtige podcast waarin Rademaker en Van Rossum het achterhaalde beeld van dinosauriërs recht zetten. Zo hadden veel dinosauriërs geen schubben maar veren en klonk hun ‘gebrul’ meer als het geluid van een kip. Er staan inmiddels drie seizoenen online, met afleveringen als ‘Het dinotijdperk eindigde in de lente’ en ‘In de dinotijd brak de wereld in stukken’, die ook zeker geschikt zijn voor luisteraars zonder specifieke interesse in dinosauriërs. Eén ding is zeker: Jurassic Park had het niet bij het rechte eind.  

Redders op zee

Nederlands – persoonlijke verhalen

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar en brengt daarom een podcast uit over hun heldhaftige werk. Dat ze helaas niet elke drenkeling kunnen redden, blijkt wel uit de eerste twee afleveringen. Die gaan over de tragische gebeurtenissen in de zee bij Scheveningen in het voorjaar van 2020. Een verstikkende schuimlaag kostte aan vijf surfers het leven. De enige overlevende doet in de podcast zijn verhaal, net als de moeder van een van de slachtoffers. Dat is natuurlijk heftig, en de professionele productie en voice-over van presentator Roelof Hemmen zorgden ervoor dat deze podcast onmiddellijk naar de top van de hitlijsten dreef. 

Unreliable Witness

Brits – true crime

Eleanor Williams is een tenger, blond meisje van negentien uit Barrow-in-Furness, een Engels stadje waar iedereen elkaar kent. Ze is een geliefde medewerker van de pub. Haar moeder en zusje zien haar steeds vaker thuiskomen met blauwe plekken, en Ellie verdwijnt regelmatig om later weer op te duiken met nieuwe verwondingen. Niemand weet wat er aan de hand is, totdat ze op Facebook een verhaal post dat Barrow op z’n grondvesten doet schudden. Ellie beschuldigt enkele mannen van verkrachting, mishandeling en mensenhandel. Haar aanklacht leidt tot een explosie van geweld, maar wat is nu echt gebeurd? In Unreliable Witness hoor je het hele schokkende verhaal.

Creature Preacher

Amerikaans - dieren

Geen onderwerp zo gek of er is een podcast over, maar veel gekker dan Creature Preacher wordt het niet. In deze podcast demonstreert dierenmedium Nancy Mello haar bovenaardse vermogen tot communicatie met huisdieren. Een foto van de ogen is voor haar genoeg om te weten wat ze denken en voelen. Zo wil labradoodle Dave niet langer worden aangesproken met stomme bijnamen, en hij houdt ook niet van lange autoritten. En dwergkeesje Boomer vraagt of zijn baasjes alsjeblieft van zijn gezicht af willen blijven. Vermakelijke onzin voor de liefhebber.

de podcastgids in je mailbox?