Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van troost tot trollen

Zij is van mij

True crime - Nederlands

De cijfers zijn schokkend: iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In meer dan 60 procent van de gevallen is de dader een (ex)partner. Femicide is dus een levensgroot probleem, maar we willen dit liever niet weten. Vaak wordt partnergeweld gezien als wederzijds en een privékwestie. Of iets wat alleen in eerculturen speelt, terwijl de cijfers iets heel anders laten zien. 

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever voor De Telegraaf, wil met de podcast Zij is van mij bewustwording creëren over dit pijnlijke onderwerp. Want ja, vrouwenmoord gaat ons wél aan en er moet en kan ook iets tegen gebeuren. Belleman is de verteller in Zij is van mij en Wilson Boldewijn doet als presentator én man ook af en toe een duit in het zakje. Verder is de hoofdrol voor de vaak aangrijpende en ijzingwekkende getuigenissen van nabestaanden, terwijl deskundigen context bieden: wat gaat er mis in hoe we jongens opvoeden? Maar ook: hoe kan het dat justitie, politie en Veilig Thuis zo weinig daadkrachtig optreden?  

In aflevering 3 horen we voor het eerst een slachtoffer zelf aan het woord: Cindy (niet haar echte naam), die werd neergeschoten door haar ex en het wonderwel overleefde, maar voor de rest van haar leven met een kogel in haar hoofd rondloopt. In aflevering 4 horen we ook een dader: de inmiddels zestigjarige René, die reflecteert op ‘het beest’ dat hem naar eigen zeggen overnam wanneer hij zijn exen aftuigde. De serie is nu halverwege, in de komende aflevering horen we meer van daders.

Bad Gays

Lhbtqi+ - Brits/Amerikaans

In deze populaire podcast bespreken Huw Lemmey en Ben Miller al zeven seizoenen lang evil and complicated queers in history. Dat doen ze zonder veel opsmuk: een groot deel van elke aflevering bestaat uit een lange spreekbeurt door een van de hosts. Toch haak je hierbij niet af, omdat de inhoud zo boeiend, goed geresearcht en witty geformuleerd is. Elke bad gay wordt psychologisch geanalyseerd, maar vooral in zijn of haar tijd en cultuur geplaatst. Er is ook ruimte voor discussie en grapjes tussen de twee hosts, die elkaar mooi aanvullen: Lemmey is een Britse journalist en schrijver die in Barcelona woont, Miller is een Amerikaanse historicus en schrijver, die in Berlijn op de universiteit en bij het Schwules Museum (homomuseum) werkt.

Een recente fascinerende aflevering is die over Karl Lagerfeld, maar ook het al wat oudere portret van Freddie Mercury is heel interessant. Voor liefhebbers van het genre ‘buitenland-over-Nederland’ is er ook een aflevering over Pim Fortuyn. En krijg je niet genoeg van Bad Gays, of lees je liever dan dat je luistert: er is in 2022 een goed ontvangen boek bij de podcast verschenen. 

Patient 11

True crime - Brits

Door een aaneenschakeling van akelige gebeurtenissen in haar leven heeft Alexis een stevige mentale inzinking. Haar huisarts raadt een korte opname in een psychiatrische kliniek aan om tot rust te komen. Dat is het begin van een onvoorstelbare nachtmerrie, die zich afspeelt achter de hermetisch gesloten deuren van de psychiatrische instellingen waar Alexis tegen haar wil jarenlang vast wordt gehouden. In de huiveringwekkende vierdelige Britse serie Patient 11 van Sky News vertelt ze wat haar is overkomen.

World of Secrets: The Disciples

Sektes - Brits

Ergens middenin miljoenenstad Lagos staat een fort. Daarin hebben de profeet TB Joshua en zijn discipelen zich verschanst. Deze zelfverklaarde messias heeft volgelingen over de hele wereld, die hem blindelings volgen en geloven dat hij wonderen kan verrichten. Ook Rae en Anneka, twee jonge Engelse vrouwen, raakten in zijn ban en brachten uiteindelijk meer dan tien jaar van hun leven in die Nigeriaanse compound door. In BBC’s World of Secrets: The Disciples vertellen ze hun verbijsterende verhaal.

de podcastgids in je mailbox?