Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van troost tot trollen

Hy Do You Hate Me

Brits – persoonlijke verhalen

Marianna Spring is als specialist ‘desinformatie en sociale media’ bij de BBC voortdurend slachtoffer van internettrollen. In haar podcast Why Do You Hate Me zoekt ze mensen op die zich online hebben misdragen. Zoals de Poolse Julia, die zich op Instagram uitgaf voor Madeleine McCann, of de Ierse Stuart, die een schietpartij in Las Vegas overleefde waarbij zestig doden vielen, en in de ban raakte van een complotdenker die beweerde te weten dat ‘de overheid’ alles georkestreerd had.

I’m Not Here To Hurt You

Iers – true crime

John O’Hegarty, een zachtaardige, sympathieke Ier, studeerde filosofie in Dublin en Leuven totdat hij als fietskoerier iemand aanreed. De man overleed, met verstrekkende gevolgen. Verteerd door schuldgevoel raakte O’Hegarty aan de drugs, een verslaving die hij bekostigde door banken te beroven met nepbaard en neppistool. In I’m Not Here To Hurt You vertelt ‘de beleefde bankrover’ aan Kevin Doyle van de Irish Independent hoe zijn academische leven een criminele wending nam. Kleine kanttekening: zijn slachtoffers komen niet aan het woord.

alles gaat goed

Nederlands – persoonlijke verhalen

De Brabantse Eva van Pelt noemt zichzelf ‘muzikaal maker’ en maakte haar eerste podcast met als thema troost. Ze voerde gesprekken met 25 mensen, van goede vrienden tot onbekenden. Aan allemaal stelde ze de vraag wat hen troost. Wat lost klein leed op, en hoe verlicht je het ondraaglijke? De citaten die haar het meest raakten verwerkte ze in een podcast genaamd alles gaat goed (met kleine letters).

Van Pelt componeerde de verhalen intuïtief en de afleveringen kennen geen echte spanningsboog. Behalve dan dat je als luisteraar probeert te ontdekken wat er precies met de sprekers aan de hand is. Dat maakt dat je toch graag door wilt blijven luisteren. Doe je dat tot het eind van een aflevering, dan hoor je een speciaal geschreven lied voor de hoofdpersonen.

The 13th Step

Amerikaans - journalistiek

Binnen de Alcoholics Anonymous (AA) is het verboden om in het eerste jaar van het herstel een romantische relatie aan te gaan met cliënten. Het zou het herstel bemoeilijken en bovendien is er sprake van zeer scheve machtsverhoudingen. Maar het is een publiek geheim dat er naast de bekende twaalf stappen van herstel een dertiende stap is; het azen op jonge kwetsbare vrouwelijke nieuwkomers.

Verslaggeefster Lauren Chooljian van New Hampshire Public Radio richt haar pijlen op Eric Spofford, de succesvolle oprichter van het grootste netwerk voor verslavingszorg in New Hampshire. Volgens zijn visie zouden ex-alcoholisten als ervaringsdeskundigen betere zorg kunnen verlenen dan professionele hulpverleners. Via deze werknemers komen beschuldigingen van seksueel misbruik en mishandeling naar buiten. Chooljians onderzoek krijgt een bizarre wending wanneer zijzelf, haar ouders en ook haar werkgever worden bedreigd door aanhangers van Spofford.

de podcastgids in je mailbox?