Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van burgers tot trutten

Verborgen Verbanden: een onbekende koloniale erfenis

Nederlands - geschiedenis

Schrijver en onderzoeker Reggie Baay heeft zijn grootmoeder nooit gekend. Het enige dat hij van haar weet, is dat ze na de geboorte van zijn vader in het voormalige Nederlands-Indië in het najaar van 1919 is weggestuurd. Honderd jaar later ontdekt hij nog een paar aanknopingspunten: haar voornaam en de informatie dat ze contractarbeider op Sumatra is geweest.

In deze driedelige podcast, die gemaakt werd in samenwerking met het Van Abbemuseum en ook uitgezonden werd in OVT, probeert hij nog meer puzzelstukjes in handen te krijgen. De geschiedenis van de contractarbeiders blijkt behoorlijk gruwelijk en de familie Van Abbe komt er ook niet lekker vanaf. Baay is een begaafde verteller en heel prettig om naar te luisteren. Helaas blijft het moeilijk om concrete feiten over mensen die leefden in de koloniale tijd boven te halen, daar heeft ook Baay last van.

Midnight Burger

Amerikaans - fictie

Midnight Burger lijkt in eerste instantie op een gewone Amerikaanse diner. Ze gaan om zes uur open, serveren koffie, hebben soms vreemde bezoekers en zijn altijd op zoek naar nieuw personeel. Wat dan weer net anders is, is hun vermogen om door verschillende dimensies te reizen. Sollicitant Gloria weet hier alleen nog niets van, dus wanneer ze na een rampzalig sollicitatiegesprek wil vertrekken, blijkt ze zich in een andere dimensie te bevinden. Gelukkig is ze niet alleen, maar in een gezelschap dat al goed bekend is met de fijne kneepjes van multidimensionaal dineren: een pratende radio met een voorliefde voor vocale jazz uit de jaren dertig, een galactische zwerver, een malafide wetenschapper en een jongen genaamd Casper.

Elke dag verschijnt het restaurant in een nieuwe dimensie en tijdsperiode, van Kentucky in 1934 tot een dystopie waar reclame direct in je hoofd wordt afgespeeld. Gelukkig is koffie tijdloos en zijn er altijd (vreemde) bezoekers. Het eerste seizoen van deze podcast biedt niet alleen humor, maar ook momenten van reflectie op ons dagelijks leven, waardoor Midnight Burger doet denken aan de sterke Netflix-animatieserie The Midnight Gospel.

Blood is Thicker: The Hargan Family Killings

Amerikaans - true crime

De familie Hargan heeft zich verzameld om van een rechercheur het vreselijke nieuws te horen over twee van hun familieleden. Pamela Hargan en haar jongste dochter Helen zijn dood aangetroffen. Het lijkt erop dat Helen haar moeder heeft doodgeschoten en daarna zichzelf. Maar al snel vallen er gaten in dit scenario en komt een ander familielid in beeld als de dader. Dat er uitstekende geluidsopnames zijn gemaakt vanaf het allereerste begin, tilt dit tragische truecrimeverhaal uit boven het gemiddelde. Zelfs de dader, die dan nog niet is ontmaskerd, is met een sloot aan krokodillentranen vastgelegd.

Ben ik de trut?

Vlaams - keukentafel

‘Een tweekoppig moreel kompas over huis-tuin-en-keukenzaken’, zo introduceren de Vlaamse Radio 1-presentator Annelies Moons en journalist Sofie Rycken zich in hun podcast Ben ik de trut?. Luisteraars kunnen situaties insturen waarbij ze twijfelen of zijzelf het probleem zijn. De hosts bespreken deze casussen, dwalen soms een beetje af, maar komen uiteindelijk tot een conclusie. Daarnaast behandelen ze in elke aflevering een ‘trut-moment' uit de geschiedenis, zoals de oprichting van de Ku Klux Klan met Kerstmis.

Deze grappige en luchtige podcast laat je je regelmatig beter voelen over je eigen misstappen. Of het morele kompas van de hosts echt zo accuraat is, blijft een beetje de vraag. Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, is deze podcast sterk geïnspireerd op de subreddit r/AmItheAsshole? die de afgelopen maanden viraal ging op sociale media. Misschien een interessant onderwerp voor een toekomstige aflevering van Ben ik de trut?

de podcastgids in je mailbox?