Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van oorlogsopera tot realityshow

Monsters in het bos

Nederlands – persoonlijke verhalen

Schrijvers en muzikanten (en levenspartners) Bram Ieven en Aafke Romeijn stuitten tijdens een wandeling in het Belgische Rekem op een begraafplaats. Die blijkt te horen bij een voormalig psychiatrisch ziekenhuis, of zoals men dat toen noemde: een krankzinnigengesticht. Het duo is benieuwd naar de verhalen achter de anonieme grafzerken en gaat op onderzoek uit. Die verhalen zijn maar moeilijk te achterhalen en dat maakt het soms lastig, ook voor de luisteraar. Door de zich afwisselende voice-overs lijkt Monsters in het bos soms wat op een gezamenlijke spreekbeurt. De delen waarin Bram en Aafke een beeld kunnen schetsen van de patiënten in de Vlaamse instelling en meer vertellen over hun eigen ervaring in de psychiatrie zijn veruit het interessantst.

Ludmilla

Nederlands - oorlog

De vierdelige serie Ludmilla draait om de parodistische opera Ludmilla, gemaakt door een groep gevierde Joodse artiesten die tijdens het schrijven, componeren en uitvoeren van het muziekstuk gevangen zaten in Kamp Westerbork. Kampcommandant Albert Gemmeker zat vooraan tijdens de eerste en enige uitvoering van Ludmilla, begin juni 1944. Direct na de première verbiedt Gemmeker de opera en zet de artiesten op transport. Ludmilla raakt in de vergetelheid. Totdat decennia later, in de berging van de schoondochter van Holocaustoverlevende Ida Simons, de originele partituur opduikt. Frank Kromer volgt een operagezelschap dat het stuk nieuw leven in blaast in deze vakkundig gemaakte podcast.

The Bachelor of Buckingham Palace

Brits - reality

Het klinkt te zot voor woorden, maar in 2014 werd in Amerika (waar anders?) de realityshow I Wanna Marry Harry uitgezonden. De deelnemers, twaalf knappe jonge meiden, werden naar Engeland gevlogen, waar ze op een indrukwekkend landgoed kennismaakten met een roodharige jongeman. Inderdaad, prins Harry. Althans, dat dachten ze. In The Bachelor of Buckingham Palace vertellen niet alleen twee oud-deelnemers over dit krankzinnige avontuur, maar ook Matthew Hicks, die werd gekozen uit zo’n honderd potentiële prins Harry’s en voor zijn rol moest leren paardrijden en stijldansen. Saillant: hij was niet eens een geboren ginger, maar verfde zijn blonde haar rood.

White Devil

Amerikaans - true crime

Een stevige zwarte politieman en een tengere blonde vrouw zitten na middernacht samen op een pier aan de kust van Belize. Dan klinkt er een schot. De politieman is dood de vrouw wordt gearresteerd. Wat is hier gebeurd? Was het moord, of een ongeluk, zoals Jasmine Hartin beweert? White Devil klinkt als de zoveelste exotische truecrimepodcast, maar dit is bepaald geen zwart-wit drama. Want ondanks haar steenrijke schoonfamilie en witte privilege belandt socialite Jasmine in een cel vol kakkerlakken en schorpioenen, terwijl haar man niet erg zijn best lijkt te doen om haar te helpen.

de podcastgids in je mailbox?