Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van kantoorslaaf tot housewife.

Japke-d. denkt mee

Nederlands – advies

Japke-d. Bouma kennen we als columnist bij NRC, die schrijft over het moderne leven en dan vooral tips geeft voor de kantoorgaande mens. In deze podcast doet ze dat in audiovorm, samen met haar collega Peter Leijten. De podcast lijkt bewust nogal rommelig, zo zeggen ze regelmatig ‘we moeten door naar het volgende item’, maar tussendoor zijn er leuke feitjes te leren. Zo blijkt dat Bouma haar adviezen niet alleen op haar eigen ervaringen als werknemer baseert, maar gebruik maakt van interessant wetenschappelijk onderzoek.

Things fell apart

Brits - geschiedenis

Het eerste seizoen van Things fell apart werd uitgeroepen tot een van de beste podcasts van 2022. De podcast van de Britse schrijver en podcastmaker Jon Ronson gaat over het onderwerp culture wars: de heikele thema's waardoor gemeenschappen en zelfs families lijnrecht tegenover elkaar kunnen komen te staan. Maar Ronson gaat niet op zoek naar extreme standpunten. Hij onderzoekt op welk moment precies de kiem is gelegd voor deze maatschappelijke discussies. In het tweede seizoen richt hij zich op een recente periode waarin de wereld op zijn kop stond: de eerste maanden van de coronacrisis. We werden overspoeld door paniek en misinformatie en in elke aflevering onderzoekt Ronson zo’n geval. In de eerste aflevering gaat het om een bizarre fictieve aandoening die een rol bleek te spelen in de dood van George Floyd.

Obscure figuren

Nederlands - geschiedenis

Ken jij Judith Leyster? Johanna Borski, Arie de Froe? Het zijn personen die de geschiedenisboeken níet haalden, maar wel van grote betekenis zijn geweest voor Nederland en de wereld. In Obscure figuren, een nieuwe geschiedenispodcast van Babylon Audio Collective en de NTR, hoor je hun verhaal. Met gedegen research en een pakkend sounddesign à la De Blankenberge tapes houden de makers je bij de les – en zetten ze je wellicht onbedoeld aan het denken. Want hoe obscuur is een figuur waar zo veel over te vertellen valt?

Queen of the Con - The unreal housewife

Amerikaans - oplichters

Wanneer televisieproducent Jonathan Walton zelf wordt opgelicht door een goede vriendin, is dit het startschot voor zijn podcastserie The Queen of the Con waarin hij wil waarschuwen voor dit soort scammers.

In het net verschenen vierde seizoen wordt Jen Shah, een van de zeer welgestelde ‘huisvrouwen’ uit de Amerikaanse realityserie The Real Housewives, tijdens het filmen op de set gearresteerd wegens miljoenenfraude. Walton vertelt in acht afleveringen hoe Shah via haar telemarketingprogramma duizend slachtoffers gemaakt. Hij praat met onder meer haar slachtoffers, vrienden en werknemers wat resulteert in een smeuïg portret over een meedogenloze manipulator.

Je hoeft geen fan te zijn van de quilty pleasure serie The Real Housewives om deze even sensationele serie leuk te vinden. Kijk tijdens het luisteren ook eens op de Queenofthecon Instagrampagina voor foto’s en filmpjes van Jen Shah.

de podcastgids in je mailbox?