Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Europa tot Demerara.

Eurotrippers

Nederlands – reizen

In juni zijn de Europese verkiezingen. Hoewel deze verkiezingen ontzettend belangrijk zijn, ziet maar 45 procent van door de EU ondervraagde jongeren het belang ervan in. Dit staat tegenover 73 procent bij nationale verkiezingen. Als nou elke ondervraagde jongere de Eurotrippers-podcast van 3FM gaat luisteren, is dat percentage bij de volgende Europese verkiezingen zeker verdubbeld. In deze podcast gaat 3FM-dj Andres Odijk op treinreis door Europa. Elke aflevering speelt zich af in een andere stad. Zo ontmoet hij in Milaan politicoloog Catherine de Vries en leert hij in Parijs meer over de ambitie van die stad om de nieuwe fietsstad van de wereld te worden.

Hoewel het onderwerp vrij zwaar is, zorgt de vlotte interviewstijl van Odijk ervoor dat deze podcast allesbehalve stoffig is. Daarnaast ligt het tempo net zo hoog als in de gemiddelde 3FM radio-uitzending, dus mits je daarvan houdt is de kans op verveling laag.

En ze noemden me… Dientje!

Nederlands - jeugd - geschiedenis

Deze podcast wil het slavernijverleden invoelbaar maken voor jongere luisteraars vanaf tien jaar. En ze noemden me… Dientje! vertelt het fictieve maar op uitgebreid archiefonderzoek gebaseerde verhaal van een slaafgemaakt meisje uit Demerara, een voormalige kolonie van Nederland naast Suriname. Ze wordt verkocht, vlucht en komt uiteindelijk terecht bij een vermogend Nederlands echtpaar in Kampen. ‘Ntianu Stuger vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Dientje, andere bekende acteurs zoals Rifka Lodeizen en Jaap Spijkers nemen de andere rollen voor hun rekening. Net als veel andere fictiepodcasts doet het wat theatraal aan en hoor je dat het geacteerd is. Maar de podcast slaagt er wel in de geschiedenis tot leven te brengen door een persoonlijk verhaal van één meisje.

Het bewijs

Nederlands – misdaad

Iedere strafzaak heeft zijn eigen bewijsmaterialen. Denk aan camerabeelden, vingerafdrukken of dreigende whatsappberichtjes, die vaak tijdens de rechtszaak worden gepresenteerd. Maar soms zijn er zaken waarbij de oplossing niet zo voor de hand ligt. In de podcast Het bewijs draait het om speciale gevallen waarbij een zaak op bijzondere wijze wordt opgelost. Deze Podimo-podcast is een vertaling van de Britse podcastreeks Smoking Gun en gaat dus voornamelijk om moordzaken uit het Verenigd Koninkrijk. In elke aflevering vertelt actrice Sanne Langelaar (bekend van haar rol in Michiel de Ruyter) over een individuele strafzaak. Heb je minder tijd? Er zijn ook kortere afleveringen beschikbaar zoals: De kattenhaar, De sigaret of Het billboard. Omdat het in deze podcast dus om opgeloste zaken gaat, is Het bewijs vooral lekker om te luisteren na het afronden van de zoveelste true crime met een open einde.

Truth Be Told Presents: She Has A Name

Amerikaans - misdaad

In het grimmige Detroit van de jaren tachtig verdween Anita Wiley, de halfzus van podcastmaker Tonya Mosley, spoorloos. Haar familie gaf haar als vermist op, maar de politie ondernam geen stappen. Ook in de media werd haar naam nauwelijks genoemd. In 2020 werd er een DNA-match gevonden tussen een lichaam dat bekend stond als ‘onbekende vrouw 1987’ en Anita's zoon Antonio. In She Has a Name vertelt Mosley samen met Anita's naasten het verhaal van de zus die ze nooit kende. Maar deze podcast gaat verder dan alleen herinneringen. Mosley breidt het verhaal uit en onderzoekt hoe de Amerikaanse drugsepidemie in combinatie met een economische crisis de moord op haar zus in de hand werkten. Het ingetogen sound design van deze journalistieke én persoonlijke truecrimepodcast is een genot voor het oor en past perfect bij de klankkleur van Tonya Mosleys stem.

de podcastgids in je mailbox?