Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van muziek tot moordwapen

Eerste hulp bij klassiek

Vlaams - muziek

Klassieke muziek: waar begin je met luisteren als je daar niets van weet? Nou, bijvoorbeeld bij de VRT podcast Eerste hulp bij klassiek. Presentatoren Sander De Keere en Clara De Decker delen hun favoriete muziekstukken met kennis van zaken, humor en de nodige zelfspot. De twee strooien ook met nuttige feitjes – zo is de Bolero van Ravel uitermate geschikt om seks op te hebben – en zelfs met juice: de tubaspeler in de negende symfonie van Dvorák mocht maar zeven noten spelen in het stuk, omdat hij een affaire zou hebben met de vrouw van de componist. En diezelfde Dvorák verwerkte Amerikaanse slavenliederen in zijn werk. Door dit soort originele anekdotes krijg je na de aflevering zin om direct het hele stuk te gaan luisteren.

The Real Carrie Jade

Iers - oplichters

Voor een goed oplichtersverhaal kun je ons altijd wakker maken en bij The Real Carrie Jade val je beslist niet in slaap. De Engelse Carrie Jade Williams was begin dertig toen ze contact opnam met de Ierse publieke omroep RTÉ omdat ze graag wilde vertellen over de dodelijke ziekte die haar had getroffen. Ze werd gevolgd voor een documentaire, maar gaandeweg begon er iets te knagen: wie was deze jonge vrouw die haar tragische lot zo moedig leek te dragen? Carrie’s beerput bleek zo overvol te zitten dat er een hele serie aan haar en haar leugens werd gewijd. Een even verbijsterend als verdrietig levensverhaal dat met mededogen wordt verteld.

Happily Never After: Dan and Nancy

Amerikaans - true crime

Happily Never After: Dan and Nancy gaat over schrijfster Nancy Brophy, die haar boeken vult met dubbellevens, verraad en moord. Haar romans staan mijlenver af van haar rustige leven in een buitenwijk van Portland, waar zij en haar echtgenoot Dan, genieten van hun oude dag. Dan is gek met zijn kippen en Nancy’s passie is haar romans, die ze in eigen beheer uitgeeft en de schrijfclub die ze heeft opgericht. Wanneer haar man Dan wordt doodgeschoten lijkt Nancy de hoofdpersoon in een van haar eigen boeken te worden: ze wordt als hoofdverdachte van de moord beschouwd, maar beweert onschuldig te zijn.

Presentator Heidi Thretheway was lid van Nancy’s schrijfclub, en heeft nog steeds contact met andere leden. Hierdoor geeft ze de luisteraar een uniek inkijkje door haar kennis en inzichten.

Vriend van Volkert

Nederlands - misdaad

Twee jaar geleden kreeg Argos-redacteur Eric Arends een uiterst geheim politierapport in handen over het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn. Daarin wordt ook een man genoemd die Volkert van der G. mogelijk het wapen leverde. In de zevendelige podcastserie Vriend van Volkert gaat Arends op zoek naar deze mysterieuze verdachte. Een onbekende wending in een van de invloedrijkste moordzaken in onze recente geschiedenis is natuurlijk een gigantische journalistieke scoop. In de eerste drie afleveringen van de podcast neemt Arends de luisteraar mee het natrekken van de feiten en zoeken naar betrokkenen. Zo leren we meer over het journalistieke proces, hopelijk komt er in de rest van de serie ook echt een doorbraak in de zaak aan het licht.

de podcastgids in je mailbox?