Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids van 1 tot 12 tot 100.

Douze Points

Nederlands – actualiteit

Het Eurovisie Songfestival liep voor Nederland nogal in de soep, maar er komt een nog veel belangrijkere verkiezing aan: die voor het Europees parlement. In aanloop daar naartoe maakt de NOS de podcast Douze Points. Op korte, vermakelijke maar toch informatieve wijze word je geïnformeerd over de mede-Europeanen die naar de stembus gaan. Het zijn twaalf afleveringen van ongeveer twaalf minuten, en elke aflevering staat een land centraal. Presentator Dieuwke Teertstra vraagt aan de Brusselse correspondent Kysia Hekster hoe dat land vertegenwoordigd is in het Europees parlement. En ze spreekt met de lokale correspondent over de houding ten opzichte van Europa. Aan het eind mag die correspondent ook nog een liedje kiezen dat kenmerkend is voor het land, en dat liedje krijgt natuurlijk…twaalf punten.

De 100-jarige

Nederlands - interviews

Het leven draait vaak om wachten. Wachten tot je achttien bent om te stemmen en wachten tot je 67 bent zodat je met pensioen mag gaan. Maar waar wacht je op als je al boven de negentig bent? Tot je honderd bent natuurlijk, want dan kom je in aanmerking voor de bekende interviewserie van de Volkskrant.
Al jaren interviewt journalist Marjon Bolwijn wekelijks een honderdjarige over hun lange leven. Nu waagt ze zich aan een andere vorm: de podcast. De 100-jarige is gebaseerd op de kranteninterviews, maar dan in audio, compleet met een leuk achtergrondmuziekje. Een extra uitdaging, aangezien de verstaanbaarheid en het vocabulaire van de mens er op den duur vaak niet beter op wordt. Gelukkig heeft de interviewer een tactiek om subtiel te verduidelijken. Hoewel elke geïnterviewde de oorlog heeft meegemaakt en dit altijd een onderliggend thema is, hoeft het niet het centrale onderwerp te zijn. Zo gaat de eerste aflevering bijvoorbeeld vooral over zelfstandigheid.

Componeren of Verzuipen

Nederlands - cultuur

Tim Kliphuis noemt zichzelf ‘violist en klimaatcomponist’. Na successen op concertpodia over de hele wereld wil hij nu zijn professie inzetten om die wereld een stukje te verbeteren. Hij bezoekt in elke aflevering van deze podcast een wetenschapper die hem meer bijbrengt over de opwarming van de aarde, de gevolgen en mogelijke oplossingen. Op die ontmoeting baseert hij dan weer een compositie.

Kliphuis stelt interessante vragen en probeert (net als de rest van de mensheid) te ontdekken wat deze crisis voor ons betekent en hoe we ermee om kunnen gaan. Uiteindelijk komt alles samen in een groot muziekstuk genaamd Kosmos, dat op 1 juni in première gaat.

De Nummer 1 Aller Tijden

Nederlands - vermaak

Wat was de nummer één martelmethode? Of de nummer één onterecht vergeten held? In de podcast Nummer 1 Aller Tijden duiken radio-dj Bram Krikke en Streetlab-presentator Stijn van Vliet elke week in een verhaal over wat volgens hen de nummer één is binnen een specifiek onderwerp. Ze vertellen over prostituees, onverwachte vriendschappen en bizarre begrafenissen. Deze Podimo-podcast is moeilijk in een hokje te plaatsen; het is deels een praatpodcast, deels een competitie (want wie bedenkt de meeste nummer ééns?) en deels een informerende show. Elk seizoen wordt afgesloten met één winnaar, maar eigenlijk zijn het vooral de luisteraars die met een prijs naar huis gaan, want die obscure feitjes kunnen heel goed van pas komen.

de podcastgids in je mailbox?