Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van voetbalveld tot tropisch eiland

De schaduwspits

Nederlands – sport

Waarom zijn er geen homoseksuele mannelijke profvoetballers? Dat is de centrale vraag in de NOS-podcast De Schaduwspits. Presentatoren Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst zijn alle drie gay en vertellen in de podcast openhartig over hun eigen leven en hun opvattingen.

De eerste zeven delen van De schaduwspits verschenen in 2021. Met het Europees kampioenschap in aantocht en diverse nieuwe ontwikkelingen op voetbalgebied besloot het trio om hun podcast nieuw leven in te blazen. De homofobie op en rond de velden is de afgelopen drie jaar bepaald niet minder geworden. Aan de andere kant is er ook hoopvol nieuws te melden. Namelijk uit Duitsland, waar de oud-profvoetballer Marcus Urban bekendmaakte dat er een ‘collectieve coming-out’ op handen is. De NOS’ers krijgen Urban te spreken en hopen dat de grote doorbraak eindelijk staat te gebeuren.

Black Box

Brits - journalistiek

Welke invloed de opkomst kunstmatige intelligentie op ons leven gaat hebben, is een van de grote vraagstukken van deze tijd. Wordt AI onze redding of onze ondergang? In deze uitstekende podcast van The Guardian verkennen we beide scenario’s, door middel van actuele verhalen. Elke aflevering is een documentaire die een aspect van de kwestie verkent, van de diagnose van borstkanker tot verliefd worden op een chatbot. De ontwikkelaars van de technologie hebben vaak geen idee hoe hij precies werkt. Toch waakt presentator Michael Safi ervoor om een alarmistische toon aan te slaan. De werkelijkheid is verontrustend genoeg.

The Price of Paradise

Brits - persoonlijke verhalen

The Price of Paradise vertelt het verhaal van de Britse Jane Gaskin, die samen met haar man en drie kinderen in 2000 een eiland aan de Mosquito Coast van Nicaragua koopt.

De emigratie van Gaskin en haar gezin wordt gevolgd door het televisieprogamma No Going Back, de Engelse versie van Ik vertrek, maar verwacht geen problemen met kleinigheidjes als het ontbreken van een bouwvergunning of een kapotte septic tank. Al snel blijkt dat het eiland op een beruchte drugssmokkelroute ligt. En dat is nog maar het begin van de problemen; de Gaskins worden geconfronteerd met ontvoering, corruptie, rechtszaken en zelfs moord. De problemen zijn ernstig, maar de toon van deze podcast zit vol met Britse humor, een beetje vergelijkbaar met Stolen Hearts.

The Opportunist - Chris Bathum

Amerikaans - true crime

Het vierde seizoen van deze Amerikaanse truecrimepodcast draait om Chris Bathum. Na een alcohol- en drugsverslaving richtte hij afkickklinieken op in California en Colorado. Maar zijn behandelingswijzen waren niet alleen zeer succesvol, ze waren ook controversieel.

Om op personeelskosten te besparen liet hij verslaafden die nog aan het afkicken waren werken in zijn bedrijven, waardoor ze niet alleen voor de behandeling afhankelijk van hem werden, maar ook voor het behoud van hun salaris.

Deze machtspositie stelde Bathum in staat jarenlang vrouwen in zijn klinieken te misbruiken. Totdat twee vrouwen, Rose Stahl (een ex-patiente van Bathum) en Debbie Herzog (een voormalig administratief medewerker van het bedrijf) de handen ineenslaan om hem voor het gerecht te brengen.

de podcastgids in je mailbox?