Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van magische ketting tot marteling

De ketting van Santanera

Nederlands - oplichters

Kent u de BioStabil 2000 nog? Een jaar of twintig geleden waren de tell sell-reclames voor deze magnetische ketting niet van de televisie af te slaan. De ketting, die zou helpen tegen allerlei chronische kwalen, was uitgevonden door de flamboyante Groningse Italiaan Bruno Santanera en mede groot gemaakt door Tineke de Nooij. In 2004 ontmaskerde Tros Radar Santanera als een kwakzalver, maar die liet het er niet bij zitten en spande een rechtszaak aan. Een slepende juridische strijd volgde. RTL Nieuws-journalisten Daniël Youssef en Sven van Diepen reconstrueren de hele zaak en gaan op zoek naar nieuwe ontwikkelingen.

Three

Amerikaans – true crime

Als een meisje van zestien dood wordt gevonden, is er meestal een enge man bij betrokken. Maar niet altijd. In Three wordt het verdrietige verhaal van Skylar Neese verteld, die op een warme nacht in juli uit haar slaapkamerraam klom en nooit meer thuiskwam. Haar vriendinnen Shelia en Rachel waren de laatsten die haar levend zagen. Three is een podcast over de dynamiek die kan ontstaan tussen tienermeisjes die elkaars beste vriendin zijn, en dan ineens niet meer.

Serial Season 4

Amerikaans - journalistiek

Uit Guantánamo Bay kennen we de verhalen van de martelingen, de jarenlange gevangenschappen zonder proces en de hongerstakingen. Minder bekend zijn de wilde feesten vol seks en alcohol voor het militaire personeel in de zonnige Caribische baai.

In het vierde seizoen van de toonaangevende podcast Serial horen we zowel oud-werknemers van de controversiële Amerikaanse gevangenis op Cuba als de vermeende terroristen die ze gevangen hielden. In de eerste aflevering houden makers Sarah Koenig en Dana Chivvis het vrij algemeen, in de tweede aflevering zoomen ze in op de zaak van Mohamedou Ould Slahi, die gemarteld werd om hem een bekentenis te ontlokken.

Hoewel de journalisten zeggen meer dan honderd mensen te hebben gesproken voor hun podcast, gebruikten ze voor deze aflevering toch materiaal uit een eerder uitgezonden documentaire. Dat doet verder niets af aan het verhaal, maar is in zekere zin toch jammer. In de komende weken zullen we in totaal negen verhalen horen, zodat het publiek na meer dan twintig jaar eindelijk zal weten hoe het écht is binnen de muren van ‘Gitmo’.

Chameleon: The Michigan Plot

Amerikaans - journalistiek

Eind 2020 werden veertien mannen door de FBI gearresteerd op verdenking van samenzwering om de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, te ontvoeren. Maar was dat wel echt het plan? 

The Michigan Plot vertelt het bizarre verhaal van FBI-agent Stephen Robeson, die infiltreert als militielid bij een anti-regeringsgroep. Uit honderden uren opname die hij maakt, blijkt de FBI echter te opereren op een dunne scheidslijn tussen uitlokking en infiltratie. De vraag is wat er gebeurd zou zijn als de FBI de groep met rust had gelaten. Zo was bijvoorbeeld bij een nachtelijke verkenningstocht van het zomerhuis van Whitmer één van de verdachten te stoned om zelf te kunnen rijden en werd hij voortdurend gecoacht door drie FBI-undercoveragenten om de missie tot een goed einde te brengen. 

In de bonusafleveringen worden FBI-agenten geïnterviewd over deze werkwijze en vooral waarom ze daar soms toe genoodzaakt zijn.

de podcastgids in je mailbox?