Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Jan tot Koos

Bear Brook Season Two: A True Crime Story

Amerikaans – True crime

Na het zeer succesvolle eerste deel van Bear Brook onderzoekt Jason Moon, senior verslaggever en producer bij NHPR, het verhaal van Jason Carroll. Caroll werd in 1988 beschuldigd van de moord op Sharon Johnson, en bekende tijdens het politieverhoor.

Opmerkelijk was dat Carolls moeder in haar functie als politieagent bij het verhoor aanwezig was. Later trok hij zijn betekenis in en tot de dag van vandaag blijft Caroll volhouden onschuldig te zijn. Hoewel zijn eigen twijfelachtige bekentenis het enige bewijs is tegen hem, zit Caroll nog steeds in de gevangenis.

Op de website van bearbrookpodcast worden de afleveringen ondersteund door tijdlijnen, lijsten met feiten en kaarten van het onderzoek. Het ontzettend gedetailleerde en grondige onderzoek is een prettige aanvulling op deze intrigerende podcast.

Lotte’s hotline

Nederlands – advies

Lotte van Eijk is vooral bekend van Instagram. Daar plaatst ze uitdagende foto’s van zichzelf, vaak in haar eigen kledinglijn, maar vooral ook filmpjes waarin ze haar volgers toespreekt. ‘Meiden!’, begint ze dan altijd, waarna een motiverend verhaal volgt over lekker in je vel zitten, je lichaam omarmen en je niet te veel aantrekken van kritiek van jezelf en mensen om je heen. Dat concept heeft ze nu ook omgezet naar een podcast. Elke maandag verschijnt ze in de feed met een kort bericht waarin ze vragen van luisteraars beantwoordt, eerlijk is over haar eigen onzekerheden en je positief de week in laat gaan.

De wetten van Koos

Nederlands - oplichters

Koos Föllings heeft een strafblad en doet zich ten onrechte voor als psychotherapeut. Desondanks kon hij jarenlang een GGZ-zorginstelling runnen voor kwetsbare jongeren. Hij vroeg ook nog eens exorbitante bedragen voor ontoereikende en soms zelfs schadelijke zorg. Onderzoeksjournalisten Eelke van Ark en Jolien de Vries van Follow the Money kwamen deze zorgcowboy op het spoor en maakten naast een serie artikelen ook een zesdelige podcast. Soms is de zesdelige serie wat overcompleet en daardoor langdradig, maar het beeld van dit ‘roofdier’naar voren komt is ontluisterend.

Jan van Leiden en het einde der tijden

Nederlands - geschiedenis

Jan van Leiden – bekend van het spreekwoord – was een kroegbaas die zich na allerlei mislukte carrières ontwikkelde tot profeet en zelfs koning. Hij werd de leider van de wederdopers, een radicale religieuze beweging die geloofde dat het einde der tijden nabij was. Rond 1530 greep hij de macht in de Duitse stad Münster, een paar jaar later werd hij geëxecuteerd op het plein en zijn lichaam in een kooi tentoongesteld. De Bachvereniging maakte een opera over het verhaal en vroeg Max Boogaard om er een podcast bij te maken. Hij onderzoekt het bloedige verhaal en de onderliggende mechanismen als radicalisering en eindtijddenken, die nog steeds actueel zijn. De jonge podcastmaker vertelt het op een wat theatrale manier, maar knoopt de eindjes uiteindelijk mooi aan elkaar en weet de geschiedenis tot leven te brengen.

de podcastgids in je mailbox?