Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van badpak tot dagboek.

Zwermelingen

Nederlands – documentaire

Voormalig vrachtwagenchauffeur Sander Schattefor is dagelijks in het Jammerdal te vinden, een bos bij Venlo. Daar bekommert hij zich om het lot van de mensen die daar bivakkeren: vaak arbeidsmigranten zonder een dak boven hun hoofd. Op een dag vindt Sander een dagboek, geschreven in een voor hem onbegrijpelijke taal. Samen met podcastmaker Naomi Steijger gaat hij op zoek naar de eigenaar. Met een open, menselijke en poëtische blik toont Steijger ons een wereld die om de hoek ligt, maar aan de meesten van ons voorbijgaat.

In Retrospect

Amerikaans - cultuur

‘Dat zou nu niet meer kunnen’, horen we onszelf regelmatig zeggen. Waar komt dat door en konden die zaken vroeger dan wel? Dat soort vragen behandelen de Amerikaanse journalisten Susie Banikarim en Jessica Bennett in hun keukentafelpodcast In Retrospect. Ze gaan terug naar onvergetelijke momenten uit de popcultuur van hun jeugd in de jaren tachtig en negentig. Zo bespreken ze de ethische kant van Oprah Winfreys vrijgevigheid en de verrassende achtergrond en gevolgen van Pamela Andersons rode badpak in Baywatch.

Tussen kunst en katers

Nederlands - cultuur

De jonge redactie van NPO cultuur geeft cultuurtips in de korte podcast Tussen kunst en katers. De podcast duurt soms vijf, soms twintig minuten en komt elke paar dagen uit. Die onvoorspelbaarheid komt ook terug in de aard van de tips, die gaan alle kanten op. Van film tot hiphopmuziek en van literatuur tot musicals. Wie de ‘cultuurvrienden’ precies zijn wordt niet heel erg duidelijk, maar als je de podcast en het bijbehorende instagramaccount @npocultuur een beetje volgt kom je regelmatig aardige nieuwe tips tegen om te kijken, lezen of luisteren.

The Kids of Rutherford County

Amerikaans - journalistiek

Serial, bekend van de journalistieke kwaliteitspodcasts, is terug met een nieuwe reeks. Uit de eerste twee afleveringen blijkt al dat dit een serie wordt die met een uitvoerig onderzoek van een incident de tekortkomingen van een groter systeem blootlegt. In Rutherford County in Tenessee worden kinderen zelfs na een licht vergrijp al in de gevangenis gegooid. Journalist Meribah Knight duikt in het systeem van jeugddetentie om te begrijpen wat er aan de hand is. Ze spreekt ouders, kinderen, advocaten en andere betrokkenen. Het verhaal is boeiend, spannend en verontrustend, maar haar voice-overstem is helaas erg onprettig om naar te luisteren.

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?