Vier podcasttips: van verdwenen winkels tot twijfelachtige ziektes

Verdwenen winkels

Nederlands - geschiedenis

Ondernemer Jacob Menko was eigenaar van vier warenhuizen. Na de oorlog waren ze allemaal in andere handen, want hij was met zijn hele gezin vermoord in Sobibor. Alleen zijn jongste dochter Emmy overleefde de oorlog. Dat zou later de oma van radiomaker Rose Heijnen worden. Zij zoekt in deze vijfdelige podcast van de NTR uit wat er met de winkels van haar opa gebeurd is. Ondanks hardop voorgelezen e-mails begeleid door typegeluiden (podcastmakers, zullen we hiermee stoppen?) heeft ze er een meeslepend verhaal van weten te maken. Dat is vooral ook te danken aan de nu 85-jarige oma Emmy en haar aangrijpende geschiedenis, die ze op een opmerkelijk nuchtere manier vertelt. ‘Anders ga ik eraan kapot,’ zegt ze. Ook is dit een zoektocht waarin daadwerkelijk iets ontdekt wordt, en dat valt ook altijd toe te juichen. Ook prima te luisteren na 5 mei dus.

Believe in Magic

Brits - oplichters

De Britse tiener Megan Bhari is de oprichter van een liefdadigheidsstelling voor zieke kinderen. Ze vergaart veel volgers op internet en krijgt zelfs steun van haar favoriete boyband One Direction. Helaas is ze zelf ook erg ziek: ze heeft een hersentumor. Haar moeder Jean begint een crowdfunding om een dure behandeling in Amerika te kunnen betalen. Maar niet iedereen gelooft haar aangrijpende relaas. Jamie Bartlett (The Missing Cryptoqueen) stort zich in deze zeer verslavende BBC-podcast op het bizarre verhaal. Hij komt veel te weten, tot lijkschouwersrapporten aan toe.

De eeuw van de vrouw

Nederlands - geschiedenis

Na haar bestseller Het Pauperparadijs schreef Suzanna Janssen De omwenteling, een geschiedenis van de vrouw in Nederland en podcastmaker Rachel van de Pol maakte er een podcast van. In elke aflevering bespreken ze samen een thema, zoals het stemrecht of de arbeidsmarkt. Ook als je zelf een vrouw bent en best het een en ander van emancipatie weet, is er nog behoorlijk veel te ontdekken. Het blijft bizar (zoals Van de Pol iets te vaak benadrukt) hoe kort geleden vrouwen nog moesten strijden voor de meest basale rechten, en hoe de emancipatie ook nu nog lang niet voltooid is.

Switched on Pop: Daft Punk

Amerikaans - muziek

Switched on Pop is een heerlijke Amerikaanse podcast waarin echt diep wordt ingegaan op popmuziek. Musicoloog Nate Sloan en songwriter Charlie Harding pluizen liedjes helemaal uit en praten met artiesten over de vraag wat iets nou een hit maakt. Momenteel hebben ze een fijne serie over een van de belangrijkste bands uit de afgelopen twintig jaar: Daft Punk. Al hun albums worden uitgebreid besproken en zo begrijp je helemaal hoe de robot-achtige mannen met hun helmen op van binnen in elkaar zitten.

de podcastgids in je mailbox?