Vier podcasttips: van open relaties tot islamitische traditie

Image a World Without

Amerikaans – cultuur

Door de klimaatcrisis gaat de wereld er in de toekomst heel anders uit zien. Zaken die we nu voor lief nemen zijn er over een tijdje misschien wel helemaal niet meer. De podcast Without van schrijver Omar El Akkad maakt dit concreet. Zo had ik geen idee dat er wereldwijd een tekort aan zand dreigt te ontstaan. En wat moeten we drinken als de koffie-oogst keer op keer mislukt? Het zijn geen vrolijke scenario’s, maar de podcast is niet alleen maar doemdenkerij. Het is ook heel boeiend om in deze onbekende werelden te duiken.

Ok, wow!

Nederlands – mediacultuur

Internetpersoonlijkheid Lize Korpershoek bespreekt in deze nieuwe podcast films en series van vroeger met de blik van nu. Telkens heeft ze een andere gast en schept een gezellige sfeer in de studio. De eerste aflevering gaat over Plain Jane, een make-overserie van MTV uit de jaren 2000 en de tweede over de Disneyfilm Belle en het Beest. Ze blijken achteraf allerlei rolpatronen te bevestigen en nogal respectloos met de hoofdpersonen om te gaan. Dat is misschien eerder ‘ja, hèhè’ dan ‘ok, wow’. Tussendoor zitten allerlei kneuterige jingletjes, ook daar moet je van houden.

Over spel

Nederlands - relaties

Monogamie is nog steeds de norm in onze maatschappij, maar in de praktijk komt overspel superveel voor. Waarom houden we dan nog vast aan dat romantische ideaal van één persoon voor de rest van je leven? Carolien Borgers onderzocht voor Linda eerder lichaamshaar en vruchtbaarheid en stort zich in haar nieuwste podcastreeks op de zin en onzin van monogamie. Zelf heeft ze ervaring met zowel monogame als open relaties, maar ze raadpleegt ook een heel scala aan (ervarings-)deskundigen, van bioloog tot bdsm’er. Dat alles smeedt ze slim aan elkaar met leuke teksten, zodat je gaat nadenken over hoe vreemd vreemdgaan nu eigenlijk is.

Twee werelden

Nederlands - cultuur

De ouders van Fatima Bajja en Gulsah Ercetin komen uit respectievelijk Marokko en Turkije. Zijzelf werken nu allebei bij de NOS en maken een podcast over de twee werelden waartussen ze opgroeiden: de traditionelere en islamitische van hun ouders en de moderne Nederlandse maatschappij. In de eerste aflevering gaat het over begrafenisrituelen en in de tweede over slechtnieuwsgesprekken in de gezondheidszorg. Hoewel de vrouwen zelf zeggen het ‘best heftig’ te vinden om naast journalistiek ook persoonlijk te worden, klinkt de podcast vooralsnog vooral als een lang NOS-item.

de podcastgids in je mailbox?