Vier podcasttips: van hydrokorrels tot hyperpersoonlijk

Tuinmannen

Nederlands - hobby

Stel, je hebt een tuin, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je daarmee moet. En je hebt geen zin in tuttige tuintips. Dan luister je naar Tuinmannen, een nieuwe groene podcast waarin Roelof de Vries hovenier Nick Dijs inschakelt voor lesjes over composteren, irrigeren en het nut van hydrokorrels. De Vries, voormalig presentator van De Nieuws BV, zorgt er met zijn kenmerkende droge (en soms melige) humor voor dat het nooit te braaf wordt. Lollig en leerzaam.

Wilder

Engels – boeken

Toegegeven, Wilder is een podcast voor de liefhebber. De liefhebber van Laura Ingalls Wilder en haar immens populaire Kleine Huis-boeken, over haar avontuurlijke jeugd in het Amerika van de late negentiende eeuw, toen pioniers in hun huifkarren rondtrokken op zoek naar een plek om zich te vestigen. Superfan Glynnis MacNicol reist in deze podcast Laura’s gangen na en gaat daarbij ongemakkelijke vragen niet uit de weg, want inmiddels ligt Laura’s Kleine Huis onder vuur vanwege vermeend racisme. Terecht of belachelijk?

DOCS: Stilte is het nieuwe goud

Nederlands - reportage

Stef Visjager (Parel Radio, Making an Opera) wordt gek van het lawaai om haar heen. Ze woont op elfhoog, waar het geluid, tot haar wanhoop, omhoogstijgt. Visjager is geprivilegieerd; dat ze haar buurt, een A-locatie aan het IJ in Amsterdam-Noord, omschrijft als ‘een buitenwijk’ spreekt wat dat betreft boekdelen. Maar ze is zich zeer bewust van haar privilege, onderzoekt het en speelt ermee, en dat maakt deze audiodocu zo goed en spannend. Met als hoogtepunt de stukjes reportage. Zo mogen we meeluisteren hoe Visjager midden in de nacht verhaal gaat halen bij een pop-updansfeestje: een fantastisch absurde scène.

Dad

Engels - familie

In Dad – het nieuwe seizoen van de hyperpersoonlijke podcastserie The Heart – onderzoekt Kaitlin Prest de relatie met haar vader. Telkens weer vallen ze terug in oude patronen: hij presenteert zich als slachtoffer en zij voelt zich schuldig, terwijl hij tijdens haar tienerjaren weleens fysiek geweld heeft gebruikt. Zoals altijd dwingen Prests openheid en haar vermogen tot (zelf)reflectie bewondering af. Een mooi portret van een vader en een dochter die nader tot elkaar proberen te komen.

de podcastgids in je mailbox?