Vier podcasttips: van vliegtuigkoffie tot ketamine

Search Engine

Amerikaans - onderzoek

PJ Vogt was een van de presentatoren van de legendarische podcast Reply All. Lange tijd een favoriet van velen (waaronder ik), tot de boel in elkaar stortte vanwege een giftige werkcultuur. Vogt was een van de boosdoeners en vertrok. Na een periode van bezinning is hij voor zichzelf begonnen. Zijn nieuwe podcast heet Search Engine; elke week onderzoekt hij een vraag die hij anders aan een zoekmachine zou stellen. Bijvoorbeeld: kun je de koffie in vliegtuigen wel drinken of is het water te smerig? PJ gaat op zoek naar het antwoord op een manier die veel aan Reply All doet denken, en dat is eigenlijk helemaal niet erg.

Op hoop van zegen

Nederlands - journalistiek

Tom de Wal is oprichter van de evangelische organisatie Frontrunners Ministries. Een vrij nieuwe kerk die beweert dankzij God zieken te kunnen genezen en wonderen verrichtten. Diezelfde God is verantwoordelijk voor het moderne kerkgebouw en de nieuwe BMW van De Wal, zegt hij zelf. Al hebben zijn slimme marketing en gulle giften van zijn volgelingen er ook veel mee te maken. Drie journalisten van Omroep Brabant onderzoeken zijn werkwijze, organisatie en geldstromen in deze podcast. Zijn het echte wonderen of pure kwakzalverij, vragen de makers zich af. Voor het antwoord hoef je natuurlijk alle zes afleveringen niet te luisteren, maar wel om een beeld te krijgen van deze gladde evangelist. 

Kennis & Co

Nederlands - wetenschap

Journalist Jop de Vrieze praat je in deze NTR-podcast wekelijks bij over het wetenschapsnieuws. Collega’s Josta Bosma, Bouwe van Straten en Rob Ramaker schuiven per tourbeurt aan om te vertellen wat er allemaal gaande is op het gebied van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, geneeskunde, het heelal en psychologie. Ook is er een wetenschapper te gast die vertelt over het onderzoek waar hij of zij mee bezig is. De Vrieze gaat vlot door de onderwerpen heen, waardoor niet altijd even diep op de materie in wordt gegaan, maar het ook wel weer toegankelijk blijft.

De ondergrond

Nederlands - verhalen

Sam van Raalte schreef voor Vice over sport en begon een podcast om zijn liefde voor het uitspitten van obscure verhalen in uit te leven. Dat heeft tot nu toe geleid tot zeven audiodocumentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen, van het levensverhaal van een kleurrijke oudere man tot een moord op een Koreaan en een experiment met ketamine. Zeker voor een podcast die helemaal in eigen beheer is gemaakt, zijn het frisse, originele verhalen met af en toe een lekker rauw randje.

de podcastgids in je mailbox?