Vier podcasttips: van bestekbakjes tot politieke dieren

Van die dingen

Nederlands – oncategoriseerbaar

Michiel van de Weerthof is maker van de cultpodcast Geel en de muziekpodcast Lagelieder. Helaas kampt hij met long covid en kan hij niet zo productief zijn als hij wil. Daarom lanceerde hij Van die dingen, een (als het goed is) maandelijks verschijnende korte podcast over... van alles. Zo gaat de eerste aflevering over het inruimen van het bestekbakje van de afwasmachine. Laat het maar aan Michiel over om van dit futiele onderwerp een vrolijk en grappig verhaal te maken.

Help: het geheim van goede hulp

Nederlands - Journalistiek

Hulp is over het algemeen goed bedoeld, maar kan nogal eens de plank misslaan. De ervaren radiomaker Marije Schuurman Hess maakte een podcast over dit gegeven, met als rode draad de hulp na de oorlog in Bosnië. Ze interviewde allerlei betrokkenen, hulpverleners en hulpontvangers. Dat leidt tot een mooi gemonteerde mozaïekvertelling met sound design van de maestro Wederik de Backer. Je moet best goed opletten om alles te volgen, maar de centrale boodschap komt sowieso door: als je wilt gaan helpen, verdiep je dan eerst in de persoon in nood om erachter te komen wat diegene echt nodig heeft.

Dijkhoff & Segers zijn het hoffelijk oneens

Nederlands - politiek

Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers hebben veel verschillen, maar ook overeenkomsten. Allebei hadden ze een mooie carrière in de politiek, maar kozen er recentelijk voor om Den Haag achter zich te laten. Dat betekent dat ze alle ins en outs van de Tweede Kamer kennen, maar nu wel vrijuit kunnen praten. Hun gezamenlijke podcast op Podimo heet dan ook Dijkhoff & Segers zijn het hoffelijk oneens. Dat betekent scherpe maar nette discussies over actuele onderwerpen, maar wel vooral geschikt voor echte politieke dieren.

Ik verbind u door

Nederlands - geschiedenis

Midden in het centrum van Utrecht staat een iconisch gebouw dat nu in gebruik is als bibliotheek. Bijna honderd jaar geleden werd het gebouwd als postkantoor. De projectontwikkelaar die verantwoordelijk was voor de transformatie van het pand liet er ook meteen een podcast over maken. De makers van Aldus’ producties vond een leuke vorm, waarin telefoniste Joke de luisteraar doorverbindt met allerlei bijzondere verhalen uit het verleden; van verzetsdaden tot heimweetelefoontjes en telegraafbestellers. Zo wordt er in vijf afleveringen een mooi monument voor een monument opgericht.

de podcastgids in je mailbox?