Vijf podcasttips: van drugsschandaal tot mammoetsteppe

De zwembadclub

Nederlands – persoonlijke verhalen

De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma (De Deventer Mediazaak) gaat over een traumatische gebeurtenis uit het leven van zeventiger George. Hij groeide op in een arm gezin in het naoorlogse Amsterdam. Als jonge jongen kwam hij in de prostitutie terecht. Dat begon met handelingen verrichten voor mannen op straat en eindigde in een bordeel. Een opvallend onderdeel van zijn verhaal is dat hij regelmatig samen met andere kinderen naakt moest zwemmen in een zwembad, waarbij volwassenen de kinderen bekeken en zich aan hen vergrepen. De aanwezigen kwamen uit de hoge culturele kringen van Amsterdam. In zeven afleveringen zoekt Wietsma uit wat er klopt van zijn verhaal. Verwacht niet te veel sluitende antwoorden, maar wel een verhaal dat elke aflevering weer weet te boeien.

Journalista

Amerikaans - journalistiek

Deze podcast vertelt het ware verhaal van Courtney Hood, die door iedereen ‘Cookie’ werd genoemd. Ze groeide op in een rijk Amerikaans-Nicaraguaans gezin en had als hobby cocaïne snuiven met Pablo Escobar. Vanwege haar doortastende aard en goede sociale contacten kreeg ze de kans om als journalist voor de Amerikaanse televisie te gaan werken in het door een burgeroorlog geteisterde Nicaragua van de jaren tachtig. Uiteindelijk was zij degene die voor de doorbraak zorgde in de onthulling van het Iran-Contra-schandaal. Cookie vertelt met een heerlijk doorrookte stem haar levensverhaal, dat doordrenkt is van seks, drugs en rock-‘n-roll. Podcastmaker Steven Esteb haalt er genoeg betrokkenen bij om haar sterke verhalen te kunnen bevestigen.

De klimaatkwestie

Nederlands - journalistiek

Verhalen over het klimaat zijn meestal niet al te vrolijk, toch is het belangrijk dat mensen ze horen. In De Klimaatkwestie van dagblad Trouw brengen Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood realistische maar ook hoopvolle verhalen over klimaatkwesties als droogte, stikstof en fast fashion. Er komen mensen aan het woord die positieve stappen zetten, al blijft de kwestie zelf natuurlijk zorgelijk.

Zo klonk Nederland

Nederlands – geschiedenis

Radioprogramma Vroege Vogels maakt een reis door de tijd in audio in de nieuwe serie Zo klonk Nederland. In de eerste aflevering neemt presentator Menno Bentveld je meer dan 100.000 jaar mee terug naar de mammoetsteppe die ons land toen was. De wind giert om je oren en je hoort het geluid van de dieren. Experts vertellen meer over de natuur van toen en doen daarbij net alsof ze echt in die wereld staan, wat eerlijk gezegd een beetje potsierlijk overkomt.

de podcastgids in je mailbox?