Vier podcasttips: van gevangeniskind tot vreemdgaande vrouw.

Platte Grond

Nederlands - architectuur

Hoe bepalen we eigenlijk welke architectuur we mooi vinden en wat we willen behouden? Daar gaat het derde seizoen van Platte grond over. De nieuwe reeks van deze podcast over architectuur besteedt aandacht aan jong erfgoed, waarmee alles bedoeld wordt wat tussen 1965 en 1990 gebouwd is. In elke aflevering duikt een maker in een overblijfsel van post-’65-architectuur: van atoombunkers en moskeeën tot bloemkoolwijken. Post-’65-expert Anita Blom voorziet de verhalen – enigszins obligaat – telkens van de nodige context.

Hier woont mama nu

Vlaams – persoonlijke verhalen

Wat als je baby opgroeit in de gevangenis? In een nieuwe podcast van De standaard doet Katrin Lohmann in drie afleveringen verslag van het leven op de moeder-kindafdeling van de gevangenis van Brugge. Hier woont mama nu is geen pleidooi voor of tegen kinderen in gevangenschap, maar een verhalende reportage vol sfeer en kirrende achtergrondgeluidjes. Het kabbelt, zoals het leven achter tralies dat ook zou kunnen doen. En na afloop kun je zelf bepalen wat je ervan gevonden hebt.

Sidedoor

Amerikaans - cultuur

Het Smithsonian Institution is een gigantisch onderwijs- en onderzoeksinstituut met bijbehorend museumcomplex in Washington D.C. Er zijn meer dan 157 miljoen objecten te vinden op het gebied van kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap. Het insitituut is natuurlijk een bron van bijzondere verhalen, en die worden verteld in de podcast Sidedoor. Presentator Lizzie Peabody spreekt met experts die ze in huis hebben over opmerkelijke museumschatten, waar je altijd iets van opsteekt.

She Wants More

Amerikaans – persoonlijke verhalen

Jo Piazza maakte meer dan honderd afleveringen van Committed, een podcast waarin stellen vertellen over hun relatie. Na al die toewijding stortte ze zich juist op de andere kant. In She wants more gaat ze in gesprek met vrouwen die er buitenechtelijke affaires op nahouden. Dat schijnt steeds meer voor te komen en Piazza vraagt zich af waarom dat is. Ze is een goede en empathische interviewer die zonder oordeel vraagt naar de juicy details. De gevoelens van hun bedrogen partners blijven daarbij wel wat onderbelicht.

de podcastgids in je mailbox?