Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van kunstroof tot campagne.

Hier hing een schilderij

Nederlands – cultuur

In maart 2022 werd het schilderij Bild mit Häusern van de Russische expressionist Wassily Kandinsky weggehaald uit het Stedelijk Museum in Amsterdam en overgedragen aan de Amerikaanse familie Lewenstein. De gemeente Amsterdam zou het werk in oorlogstijd onrechtmatig in handen hebben gekregen. De teruggave van het schilderij, waarvan de waarde geschat wordt op 60 miljoen euro, is controversieel. Kunnen we het echt zien als roofkunst? En zo ja, zijn de mensen die het nu in bezit hebben dan wel de rechtmatige eigenaars? Pieter van Os, auteur en kunstredacteur bij NRC, gaat samen met podcastmaker Emmie Kollau op zoek naar de antwoorden op deze complexe vragen. Dat doen ze in maar liefst acht afleveringen, die dankzij de levendige reportages en goede spanningsboog toch boeiend blijven.

Het Venlo-incident

Nederlands - geschiedenis

Op 9 november 1939 dachten Britse geheim agenten en een Nederlandse luitenant een afspraak te hebben met een Duitse verzetsgroep, die een aanslag op Adolf Hitler wilde plegen. Maar de mannen die in Venlo opdoken waren geen opponenten van Hitler, het waren agenten van de Sicherheitsdienst, de geheime dienst van het naziregime. Ze hadden een valstrik opgezet om Britse agenten in handen te krijgen en zo informatie te krijgen over het Britse spionagenetwerk op het Europese vasteland.

Dat proberen Paul Ruigrok (Andere Tijden) en Huibert Crijns (Koninklijke bibliotheek) in deze vierdelige podcast uit te zoeken. Ruigrok heeft een prettige vertelstem en brengt de geschiedenis zo veel mogelijk tot leven door plekken te bezoeken, kenners te spreken en archieven te raadplegen. Daarnaast slaan de makers regelmatig een brug naar het heden, want spionage, politieke spelletjes, oorlogsdreiging en nepnieuws zijn nog steeds maar al te actueel. 

Kweekje mi kwekipikin

Nederlands - persoonlijke verhalen

Journalist Nicole Terborg groeide op in een warm gezin in het Brabantse Cuijck. Tot haar ouders gingen scheiden en ze te horen kreeg dat ze bij haar tante in Amsterdam moest gaan wonen. Haar tweelingbroer en oudere zus bleven bij hun vader. Het komt in de Afro-Surinaamse cultuur regelmatig voor dat kinderen kortere of langere tijd niet bij hun ouders wonen, maar bij vrienden of familie. Er is zelfs een naam voor: kweekje. Maar waarom juist zij een kweekje was, dat bleef altijd een mysterie. In haar familie werd er niet over gepraat.
In een zesdelige podcastserie gaat Terborg op zoek naar het antwoord. Bij deze persoonlijke kwestie komen ook allerlei grote thema’s kijken: vragen over het moederschap, opvoeden, familiebanden, de koloniale geschiedenis. Terborg gaat te rade bij haar eigen familie en bij deskundigen en vertelt het verhaal op een ritmische, muzikale manier, die ik nog niet eerder in een Nederlandse podcast hoorde.

Campagne Daily

Nederlands - politiek

De landelijke verkiezingen komen er keihard aan, voor je het weet moet je geïnformeerd en wel aan de slag met het rode potlood. Als je geen zin dan wel geen tijd hebt om alle debatten te volgen en alle interviews met de lijsttrekkers te lezen, is de podcast Campagne Daily zeker een tip. Hij wordt gemaakt door de politieke junkies van BKB, je weet wel: het pr- en campagnebureau dat ieder jaar met de BKB Academie de politici en activisten van de toekomst – en oké, ook een paar treinrampen zoals Sywert van Lienden – voortbrengt. De dagelijkse podcast duurt hooguit een halfuur en wordt beurtelings gepresenteerd door de jonge campagnestrategen Linh Vu en Pelle Koppen. Zij ontvangen uiteenlopende gasten: de ene keer een opiniepeiler van O+S, de volgende dag een fractiemedewerker van BIJ1. Met deze kletscast blijf je bij, scherp je je mening en leer je gaandeweg over interessante politieke fenomenen, zoals bijvoorbeeld de zichzelf ondermijnende peiling. Minpuntje is wel dat de BKB’ers zoveel haast hebben: met name Pelle Koppen praat soms onnavolgbaar snel.

de podcastgids in je mailbox?