Vier podcasttips: van gif tot complotten

De gifdode

Nederlands – true crime

Moordverdachte Yvon K. werd onlangs dood in haar woning gevonden. Ze zou haar partner Chris vergiftigd hebben. Zelf zegt ze dat het suïcide was. Wat niet helpt, is dat Chris vlak voor zijn dood zijn testament had gewijzigd ten gunste van Yvon. Zij erfde zijn hele vermogen. Deze zaak, die zich afspeelde in het Brabantse dorp Halsteren, is zonder meer interessant genoeg voor een podcast. Renée van Heteren spreekt in De gifdode met vertegenwoordigers van beide kampen en oordeelt niet over de (on)schuld van Yvon.

The Crossbow Killer

Amerikaans – true crime

In een verre uithoek van Wales zit de 74-jarige Gerald Corrigan ’s avonds laat televisie te kijken als hij plotseling geen ontvangst meer heeft. Wanneer hij naar buiten loopt om zijn schotel te controleren, wordt hij vanuit het donker geraakt door een scherp voorwerp dat hem doorboort. Het blijkt te gaan om een pijl uit een kruisboog. In de BBC-podcast The Crossbow Killer wordt deze hoogst onwaarschijnlijke moord, want dat is het, integer uitgeplozen aan de hand van interviews met tal van betrokkenen.

Hooked on Freddie

Brits - dieren

Becky Milligan was een van de vele nieuwsgierigen die eind jaren tachtig afkwamen op de dolfijn die in de baai van het ingeslapen Britse kustplaatsje Amble rondzwom. Nu, ruim dertig jaar later, reconstrueert ze in Hooked on Freddie de krankzinnige gevolgen die dolfijn Freddie had voor het leven van dierenactivist Alan Cooper. Hij ontwikkelde een bijzondere relatie met Freddie, maar moest dat bekopen met een ongekende hetze tegen zijn persoon omdat hij actievoerde tegen dolfinaria. Een spannend, tragisch en verbijsterend verhaal.

De complottenpiramide

Nederlands - complotten

Comedian, presentator en slim mens Lisa Loeb deelt een fascinatie voor complottheorieën met haar echtgenoot Daniel Paarlberg. Hij is manager strategie en ontwikkeling bij vervoersmaatschappij HTM, maar blijkt ook een overtuigende podcasthost. In hun gezamenlijke podcast De complottenpiramide ontleedt het stel wekelijks een bekende complottheorie en geeft het een beoordeling van ‘absurd’ tot ‘doodeng’. De eerste aflevering gaat over 9/11. Was dat een inside job van de Amerikaanse regering? Je merkt wel dat ze nog een beetje moeten loskomen, maar het onderwerp is interessant genoeg en het echtpaar klinkt intelligent en goed ingevoerd. De podcast is alleen te luisteren op Podimo.

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?