Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Heineken tot havermelk.

Zo, opgelost

Nederlands - vermaak

Hoe kom je op tijd? Wat geef je iemand cadeau die je niet kent? Waar moet je op letten als je een auto koopt? Het zijn misschien geen grote wereldproblemen, maar wel dagelijkse kwesties waar je behoorlijk mee kunt zitten. Comedians Tex de Wit en Stefan Pop en wetenschapsjournalist (en mijn favoriete BN’er) Anna Gimbrère helpen elkaar en de luisteraar hiermee in de nieuwe podcast Zo, opgelost. Ze lachen nogal vaak en Gimbrère vindt veel ‘interessant’, maar de sfeer is optimaal en je houdt aan elke aflevering sowieso wat leuke feitjes over.

The Europeans: the Oatly Chronicals

Engelstalig - journalistiek

Om iets goeds te doen voor de wereld, vervangen steeds meer mensen hun koeienmelk voor havermelk. Maar op Oatly, een van de belangrijkste producenten van plantaardige zuivel, is helaas heel wat af te dingen. Om zo groot te worden dat ze de planeetverwoestende zuivelindustrie kunnen verslaan, moeten ze zich wel bedienen van bedenkelijke kapitalistische werkwijzen, zeggen ze zelf. In een driedelige serie voor The Europeans onderzoekt podcastmaker Katz Laszlo in hoeverre dit klopt. Na het luisteren smaakt je havercappu behoorlijk anders.

Bloodlines

Brits/Canadees - journalistiek

Onderzoeksjournalist Poonam Taneja vertelt in deze podcast van de Britse BBC en Canadese CBC het verhaal van de kleine Salmaan. In 2018 ontving zijn grootvader in Londen voor het laatst een videoboodschap waarop hij is te zien. De kans is klein dat het jongetje nog leeft, maar zijn opa wordt nog steeds verteerd door zorgen en onbeantwoorde vragen. Taneja neemt de luisteraar mee op een levensgevaarlijke reis naar Syrië, op zoek naar Salmaan en andere kinderen uit de gebieden waar Isis aan de macht was.

De jacht op het Heineken Losgeld

Nederlands – true crime

Veertig jaar geleden werden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De toestand liep behoorlijk uit de hand, want pas drie weken later werden de twee mannen weer vrijgelaten. De misdaad houdt de gemoederen nog altijd bezig, mede omdat dit de eerste kennismaking was met een van de gevaarlijkste criminelen van Nederland, Willem Holleeder. Er werd 35 miljoen gulden losgeld betaald, waarvan acht miljoen nog altijd spoorloos is. Journalistiek platform Follow the money wil dit geld terugvinden en maakte er een podcast over, die op Podimo te horen is. De gedegen onderzoeksjournalisten spreken veel belangrijke figuren, waaronder een van de ontvoerders. Maar of ze die acht miljoen gaan vinden?

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?