Vijf podcasttips: van seks met chatbots tot een zeventiende-eeuwse japon.

Wie praat die slaapt

Nederlands - true crime

Een kroongetuige is een voormalige crimineel die is gaan samenwerken met de politie. Misdaadjournalist Marian Husken volgt al dertig jaar rechtszaken met een kroongetuige en analyseert de omstreden methode in deze podcast. Zij en collega Maike van Leeuwen spreken allerlei betrokkenen en noemen voorbeelden van vroeger en nu, met als bekendste natuurlijk Nabil B. uit het Marengo-proces. Inhoudelijk interessant, zeker als je geïnteresseerd bent in misdaad en justitie. Helaas klinken de gesprekken tussen de twee journalisten nogal houterig.

Bot Love

Engels - technologie

De vraag hoe we als mensen omgaan met kunstmatige intelligentie is actueler dan ooit. Het indie Amerikaanse podcastbedrijf Radiotopia lanceert deze serie over mensen die een intieme relatie onderhouden met hun persoonlijke chatbot dan ook op een ideaal moment. De hoofdpersonen abonneerden zich op een chatdienst voor therapie, vriendschap of seks. Het blijkt niet mee te vallen om hun gepersonaliseerde digitale hulpje niét te zien als een mens, met echte gedachtes en gevoelens. De vraag of dat een probleem is, mag je na het luisteren van deze interessante zesdelige serie zelf proberen te beantwoorden.

De verhoorkamer

Nederlands - journalistiek

Een valse bekentenis afleggen, dat zou jij natuurlijk nooit doen. Toch? Deze podcast kwam voort uit de documentaire De pompmoord, over een zaak waarin iemand een moord bekent die hij niet heeft gepleegd. Lot Buijs werkte als researcher mee aan die serie en raakte gefascineerd door het fenomeen, dat vrij vaak schijnt voor te komen. Hoeveel mensen zitten er misschien onschuldig vast? En zou ze zelf te verleiden zijn tot een valse bekentenis? De verhoorkamer leunt wat zwaar op de voice-over van Buijs, gelukkig kan ze het wel erg goed vertellen.

Dicht op het vuur

Nederlands - true crime

In 2018 werd het Utrechtse dorpje Werkhoven opgeschrikt door een reeks branden. Steeds was dezelfde boer de klos: Gert. Al snel werd hij ervan verdacht de branden zelf te hebben aangestoken. Zelf beweerde hij dat mensen hem wilden kapotmaken omdat hij uit de kast gekomen was als homo. Nog steeds is de dader niet opgepakt. Deze podcast van het AD probeert erachter te komen hoe het echt zit. Of dat lukt, weten we na vier afleveringen nog niet, maar de makers hebben al veel betrokkenen gesproken, waaronder de boer zelf. Het politie-onderzoek lijkt in elk geval wat steken te hebben laten vallen.

De jurk en het scheepswrak

Nederlands - cultuur

In 2014 ontdekten leden van de Texelse duikclub op de bodem van de Waddenzee een schip uit de zeventiende eeuw. Het lag vol perfect bewaard gebleven schatten, met als pronkstuk een prachtig geborduurde zijden japon. Over de nasleep van die vondst maakte de NTR een multimediaproject. De driedelige televisiedocumentaire gaat vooral over het getouwtrek tussen de eigenwijze Texelaars en de kunsthistorici aan de wal.

De vierdelige podcast die Tjitske Mussche samen met regisseur Arnold van Bruggen maken gaat in op de vraag wie de jurk gedragen zou kunnen hebben. In vier afleveringen worden er verschillende theorieën onderzocht. Ondertussen leer je van alles over kunstgeschiedenis, museumwerk en die roerige zeventiende eeuw.

de podcastgids in je mailbox?