Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van enge zus tot erfenis.

Waar is Sarah?

Nederlands - journalistiek

Rob Timmerman zegde zijn kantoorbaan op om reddingswerker te worden op de Middellandse Zee. Een van de eerste mensen die hij in veiligheid bracht was een pasgeboren baby, die samen met haar moeder in een gammel rubberbootje zat. Het is nu zeven jaar later en Rob vraagt zich nog steeds af hoe het met deze Sarah is. In de podcast Waar is Sarah? van VPRO's Bureau Buitenland probeert hij haar te vinden, samen met podcastmaker Laura Stek. Maar het verhaal gaat niet alleen om een hoopvolle toekomst voor een jong meisje. Het gaat ook over de keiharde werkelijkheid van het dodelijke Europese migratiebeleid. De opnames die Timmerman tijdens zijn reddingsmissies maakte zijn hartverscheurend, helemaal in de context die Stek erbij geeft. Essentieel luistermateriaal.

De erfenis

Vlaams - Persoonlijke verhalen

Audiocollectief Schik lanceerde in 2017 de instant klassieker Bob, voor veel mensen de podcast die ze verslaafd maakte aan het medium. In hun nieuwe reeks De Erfenis gooien ze het over een iets andere boeg. Elke aflevering is een ander verhaal, met als centraal thema: de gevolgen van een nalatenschap. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee uit, en dat doet het trio dan ook. In deze nieuwe podcast komen de kwaliteiten van Schik nog beter tot hun recht dan in series die ze eerder maakten. Door de soms wat geforceerde zoektocht helemaal los te laten kunnen ze ons nu helemaal meenemen in diepe persoonlijke verhalen, prachtige teksten en knap sound design.  

Nu je 't zegt

Nederlands – persoonlijke verhalen

De nacht van de Poëzie bestaat dit jaar veertig jaar en in die tijd zijn er natuurlijk al veel verhalen gedeeld. Niet alleen door de dichters op het podium, maar ook door de mensen in het publiek. In de podcast Nu je ’t zegt van het Utrechtse literatuurplatform ILFU horen we elke aflevering een persoonlijk verhaal van een bezoeker van het festival, dat samenhangt met een gedicht dat daar is voorgedragen. Zo gaat de eerste aflevering over een vrouw die haar man op 53-jarige leeftijd ontmoette en hem als eerste date meevroeg naar de Nacht van de Poëzie. Hoe dat verder ging, lijkt wel een gedicht van Remco Campert.

The Blackstone Sisters

Amerikaans – true crime

Op een dag wordt de auditief en visueel gehandicapte Wendy Blackstone dood gevonden in de garage, samen met haar honden. Haar zus Jill, tv-producent van onder andere Jerry Springer, ligt in het huis op bed. Verward, maar levend. The Blackstone Sisters, een podcast van de makers van het heerlijke Bad Bad Thing, zoekt uit wat er gebeurd is: heeft Jill haar zus vermoord? Waren ze van plan samen een einde aan hun leven te maken? En het geeft een fascinerend inkijkje in de complexe relatie van de zussen. Want Jills leven was lang niet zo glamorous als de buitenwereld dacht. En hoe afhankelijk was Wendy eigenlijk van haar?

de podcastgids in je mailbox?