Vier podcasttips: van drugs tot roken

Verslaafd gemaakt

Nederlands – gezondheid

Sigaretten roken is smerig, vreselijk verslavend en dodelijk, dat weet iedereen nu wel. De e-sigaret oftewel vape ruikt lekker zoet en staat cool, maar is helaas net zo verslavend en giftig. Radar-journalist Fons Hendriks heeft zowel rokers als vapers in de familie en onderzoekt in deze serie hoe het kan dat de ene dodelijke verslaving vervangen wordt door de andere.

Er zijn behoorlijk afschrikwekkende voorbeelden te horen van jongeren die verslaafd en doodziek raakten van de naar snoep smakende vapes. In zes bondige afleveringen wordt duidelijk hoe erg het is, wie er verantwoordelijk zijn en of het tij nog te keren is, ook voor zijn eigen familieleden.

The Dream

Amerikaans – oplichters

In de eerste twee seizoenen van haar podcast The Dream onderzocht podcaster Jane Marie de zin en (vooral) onzin van multilevel marketingorganisaties en de wellness-industrie. Ook het derde seizoen gaat over wat mensen zich allemaal laten voorspiegelen om hun dromen te bereiken. Maar dit seizoen wordt het nog persoonlijker. Ze richt zich op de megabusiness van life coaches. Dan gaat haar relatie uit en krijg ze zelf steeds meer behoefte aan hulp en sturing, dus schakelt ze zelf zo’n coach in.

Penoza op het platteland

Nederlands - misdaad

Drugslabs komen niet alleen voor in de westelijke en zuidelijke provincies, het noorden heeft er ook steeds meer last van. Babs Assink en Lammert de Bruin gaan in Penoza op het platteland op roadtrip door Noord-Nederland. De verhalen die de geïnterviewden vertellen zijn ietwat herhalend en veel spanning is er in de zesdelige serie niet te vinden. Wel krijg je goed inzicht in hoe drugscriminaliteit op het platteland eruitziet. En je hoort een burgemeester met sterke verhalen die best een factcheck verdienden.

Dogs With Jobs

Brits - dieren

Geen diersoort die zoveel voor de kost doet als de hond. Een geniaal idee dus om een podcast te maken over honden met baantjes. In de Britse podcast Dogs with Jobs komen ze allemaal voorbij: de blindengeleidehond, de truffelspeurder, de explosievensnuiver, de rattenvanger, de brandweerhulp, maar ook de leesassistent, de autismebegeleider en de honden die troost brengen in verpleeghuizen, ziekenhuizen en op kantoor. Zoals labrador Champ, die op een Australisch politiebureau emotionele steun en afleiding biedt aan agenten die kindermisbruik opsporen.

de podcastgids in je mailbox?