Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Jeugd tot Jackson.

Grapevine

Amerikaans - journalistiek

Een middelbare school in Texas organiseert een bijeenkomst voor bezorgde ouders. Daar beweert moeder Sharla dat de docent Engels haar zoon heeft gestimuleerd om zich als meisje te identificeren. Lerares Em is een jonge, openlijk lesbische vrouw die voor leerlingen als rolmodel fungeert, tot afgrijzen van conservatieve ouders zoals de evangelische Sharla. In het aangrijpende Grapevine wordt deze cultuuroorlog voor de microfoon uitgevochten, met Ren, de voormalige zoon die door haar vader gelukkig wel als dochter wordt gezien, als inzet.

Walters War

Amerikaans - oplichters

Walter’s War begint als de zoveelste podcast over een charmante oplichter. Oliver Lewis presenteert zich als de ultieme Britse gentleman, met zijn elitaire kostschool, studie in Oxford en militaire en diplomatieke loopbaan. Als ex-geliefde Charlie erachter kom dat zijn cv bij elkaar is gelogen, is dat het begin van een speurtocht met een verrassende wending, want Oliver werkt voor Rebellion Defense, een start-up die AI-software ontwikkelt voor militaire doeleinden. Een boeiend verhaal over een schimmige wereld, waarin ethische grenzen rekbaar blijken.

Drie kwartjes met Wiwa en Freddie

Nederlands - keukentafel

Bij kwartjes en de Jeugd van de Tegenwoordig denk je niet direct aan de muntstukken, maar daar doelen Vjèze Fur en Wiwa wel op in hun nieuwe podcast. Ze gooien een kwartje in een ouderwetse jukebox en daar komt een liedje uit waarbij ze een verhaal vertellen. Wiwa vertelt over de tijd dat hij ooit dj was in een Portugese vakantieplaats.

Fur deelt dat hij met zijn schoonvader naar Bob Dylan is geweest en dat het ‘fokking slecht’ was en haalt Janis Joplin en Joni Mitchell door elkaar. Van de liedjes krijg je maar een paar seconden te horen. Aan het eind mag ook een luisteraar een kwartje ‘droppen’ en een vraag stellen aan de vrienden. Drie kwartjes is een echte kletspodcast die vooral drijft op de bekendheid van de hosts.

Think Twice: Michael Jackson

Amerikaans - cultuur

Wat valt er nog te zeggen over Michael Jackson? Een heleboel, zo blijkt. De gelauwerde journalist en podcastmaker Leon Neyfakh (Slow Burn) wijdt maar liefst tien afleveringen aan de opkomst en ondergang van de popster. Het is een reconstructie van zijn carrière en natuurlijk van zijn wandaden, het misbruik van minderjarige jongens. Maar het gaat vooral ook over zijn culturele betekenis en hoe de (Amerikaanse) maatschappij omging met het fenomeen. Met archief en bijzondere interviews weet de podcast Wacko Jacko toch weer opnieuw te duiden.

de podcastgids in je mailbox?