Vier podcasttips: van n00bs tot waarzegsters

Foretold

Amerikaans – persoonlijke verhalen

De ouders van Paulina Stevens haalden haar van school zodra het kon, want haar toekomst lag toch al vast: net als haar moeder, grootmoeder en alle moeders daarvoor zou ze waarzegster worden. Paulina werd geboren in een Roma-familie in Californië, en leerde al jong handlezen en tarotkaarten leggen. Maar als ze besluit dat haar eigen toekomst elders ligt, beginnen de problemen. In de podcast Foretold begeeft journalist Faith Pinho zich in de gesloten Roma-wereld, waar voor mondige meisjes geen plaats is.

internetten

Nederlands - keukentafel

In Nederland zijn maar weinig podcasts waarin de laatste ontwikkelingen in ons online bestaan op een slimme manier worden doorgesproken. Marieke Kuypers, Samya Hafsaoui en Timo Harmelink springen in dit gat. internetten (met kleine i, want wie gebruikt er nou hoofdletters of interpunctie online?) is nerderig genoeg voor de nerds en toegankelijk genoeg voor de n00bs. We leren de presentatoren en de specifieke hoekjes van Tiktok waarin ze thuis zijn goed kennen en daarnaast bespreken ze elke week een actuele kwestie.

De taxioorlog

Nederlands - journalistiek

Journalist Sander ’t Sas volgde als jonge radioverslaggever vanaf het jaar 2000 zes jaar lang de Amsterdamse taxioorlog. Hij bewaarde al zijn materiaal en heeft nog steeds goed contact met twee van de hoofdrolspelers: het sappig Amsterdams sprekende duo Jan en Cees. Het is een bizar en eigenlijk ongelooflijk verhaal. Jarenlang had taxicentrale TCA het monopolie op de Amsterdamse taximarkt. Toen dat vanuit de landelijke overheid werd opgeheven, kwamen chauffeurs in opstand. Maar langzaam bleek dat ‘hun’ taxidienst werd gerund door een stel oplichters gelinkt aan top van de georganiseerde misdaad. Deze podcast van BNR werd blijkbaar afgewezen door de NPO, die wel zullen balen nu hij is genomineerd voor de zilveren Reissmicrofoon.

Het dialectenbureau

Nederlands - taal

De negendelige podcastserie Het Dialectenbureau van Omroep Max zet Nederlandse dialecten in het zonnetje. De presentatie is in handen van Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Elke aflevering is opgehangen aan een thema, zoals tradities, feesten, godsdienst en verzet. Er komen allerlei bekende dialectsprekers aan het woord en je leert over zowel de geschiedenis als de huidige staat van het dialect. Want al verdwijnt streektaal niet, het wordt wel steeds meer iets bijzonders.

de podcastgids in je mailbox?