Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van dansvloer tot diepe vragen.

Als muren konden praten

Nederlands – cultuur

Nederland heeft een rijke cultuur als het gaat om dancemuziek, en die wordt ook steeds beter vastgelegd. De NTR lanceerde onlangs de podcastserie Als muren konden praten, waarin in zes afleveringen legendarische Nederlandse clubs worden geportretteerd, plekken waar elke liefhebber wel eens op de dansvloer had willen staan. Justin Verkijk leidt ons van Parkzicht tot Trouw, maar de eerste aflevering gaat over de Roxy. Het verhaal is ons welbekend, maar toch is het weer leuk om mensen als Joost van Bellen en Isis van der Wel te horen vertellen over hoe het eraan toeging in die Amsterdamse club. He succes van de Roxy markeert de begindagen van de house in Nederland, tot een brand een einde maakte aan de legendarische club.

Ik wil je nog iets vragen

Nederlands (alleen bij Podimo) – persoonlijke verhalen

Sara de Monchy kennen we van de mooie jeugdpodcast Sara’s mysteries. Nu heeft ze de overstap naar de volwassen wereld gemaakt, met een format dat daar wel wat op lijkt. In Ik wil je nog iets vragen helpt ze mensen een onbeantwoord vraagstuk uit hun eigen leven oplossen. Daarvoor moeten ze te rade gaan bij mensen uit hun verleden en soms zelfs flinke reizen maken. De Monchy betrekt ook haar eigen ervaringen bij de verhalen, wat niet per se nodig is, want de mensen die ze portretteert hebben genoeg te vertellen. Het is goed om te zien dat er tussen de babbelende BN’ers en de waargebeurde misdaad een fijne verhalende podcast de kans krijgt. Je moet er alleen wel een Podimo-abonnement voor hebben.

The war on drugs

Amerikaans – interviews

Sinds president Nixon in 1971 de ‘war on drugs’ begon, is het aantal slachtoffers in die oorlog alleen maar gestegen. Verslaving, criminaliteit en geweld houden Amerika en de rest van de wereld steeds meer in hun greep. Comedian Clayton English en jurist Greg Glod pluizen in deze interviewpodcast uit hoe dit heeft kunnen gebeuren. Elke aflevering spreken ze een andere deskundige, van ex-verslaafde tot arts. De podcast geeft veel boeiende nieuwe inzichten en laat helaas ook zien dat er in deze oorlog er nog geen enkel zicht is op vrede.

Heavyweight

Amerikaans – persoonlijke verhalen

Sara de Monchy deed duidelijk inspiratie op bij deze prachtige podcast vol persoonlijke verhalen. Heavyweight was een tijdlang alleen te beluisteren op Spotify, maar is met de lancering van het nieuwe seizoen weer achter de betaalmuur vandaan gekomen. Tot nu toe is het seizoen persoonlijker (en misschien ook wel pijnlijker) dan ooit. Zo vertelt Kalela Holt in een aflevering over haar liefdesleven. En de eerste aflevering is gewijd aan een jeugdvriend van Goldstein die stervende is aan kanker. Daarin kom niet alleen diens tragische verhaal, maar ook Goldsteins vroege liefde voor radio en een duistere kant van zijn eigen karakter samen.

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?