Vier podcasttips: van korstmos tot cannabis

Dreamtown: The Story of Adelanto

Amerikaans - misdaad

Het ingeslapen woestijnstadje Adelanto raakt in rep en roer als het gemeentebestuur besluit om gebruik te maken van de nieuwe wet in Californië die het mogelijk maakt om legaal (medicinale) cannabis te verbouwen en verkopen. Door de belofte van veel geld krijgt het stadje te maken met corrupte ambtenaren, undercover FBI-agenten, een miljardair met vastgoedplannen, een mogelijk vermoorde Russische oligarch en beroemdheden als Mike Tyson. In de podcast Dreamtown: The Story of Adelanto neemt maker David Weinberg je mee langs de kleurrijke personages en bizarre wendingen in dit heerlijke wildwestverhaal.

Spellcaster: The fall of Sam Bankman-Fried

Amerikaans – oplichters

Sam Bankman-Fried was CEO van FTX, en van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Hij werd voor zijn dertigste al miljardair door grote rendementen te beloven aan de mensen die bij hem cryptomunten kochten. Hij was niet van plan al dat geld zelf te houden, want hij was ook pleitbezorger van het concept effective altruism: heel veel geld verdienen en dat weer aan nuttige goede doelen geven. Momenteel zit hij in huisarrest in zijn ouderlijk huis en kan hij voor vele jaren de gevangenis in gaan voor fraude. Wondery en Bloomberg reconstrueren zijn opkomst en ondergang met veel betrokkenen.

Groene oren

Nederlands - wetenschap

In de podcast Groene oren gaat Chris Bajema in gesprek met planten en dieren uit de Nederlandse natuur. Klinkt misschien vreemd, maar het is heel geslaagd. De ‘hoofdpersonen’ worden namelijk gespeeld door geweldige acteurs. Het derde en waarschijnlijk laatste seizoen staat nu online. Na onder anderen een haring en een korstmos heeft Chris Bajema in de afsluitende aflevering een wel heel bijzondere gast: een mens, Theo (Maassen).

Normal Gossip

Amerikaans – persoonlijke verhalen

Deze podcast stond vorig jaar al bovenaan allerlei toplijstjes, maar ik had hem nog nooit echt een kans gegeven. In elke aflevering vertelt presentator Kelsey McKinney een waargebeurd, sappig verhaal over gewone mensen aan een gast. De verhalen zijn grappig, soms een beetje pijnlijk, maar nooit té erg. Lekkere lichte kost voor tussendoor dus. Leuk om mee te beginnen: de aflevering ‘Podcast famous’, over een vrouw die fanfictie gaat schrijven over haar favoriete podcasthost.

de podcastgids in je mailbox?