Vijf podcasttips: van hondensperma tot reality-tv

Hoe oké is reality tv?

Nederlands - journalistiek

Miljoenen mensen smullen van Married at First Sight en Temptation Island. Maar is de positie waarin de kandidaten van deze realityprogramma’s gebracht worden eigenlijk wel ethisch verantwoord? Podcastmaker en realityverslaafde Nikki Koppens onderzoekt deze vraag in een vierdelige podcast. Het lukt haar om oud-kandidaten en televisiemakers te spreken, die een af en toe ontluisterend beeld geven van hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ze gebruikt haar achtergrond als mediawetenschapper om een onderhoudend en onderbouwd antwoord te geven op de vraag uit de titel.

Villa Betty

Nederlands - mysterie

In deze zesdelige reeks gaat Floor Doppen op zoek naar het verhaal achter de mysterieuze oude dame die in het grootste woonhuis van Amsterdam woonde, een gigantische villa verscholen in het groen aan de Overtoom. Je wordt als luisteraar een paar keer prettig op het verkeerde been gezet, ze weet de relevante informatie echt boven tafel te krijgen én het is een keer geen moordzaak. Laten we hopen dat de betaalde podcastdienst Podimo meer in dit soort series gaat investeren.

Smakelijk!

Nederlands - koken

Petra Possel moest na twaalf jaar stoppen met haar culinaire radioprogramma Mangiare!, tot verdriet van haarzelf en vele fans. Er werd zelfs een petitie gestart om het te behouden, maar dat mocht niet baten. Podimo kwam snel in actie en sinds kort is de show daar te horen, onder de naam Smakelijk! Possel en een steeds wisselende ‘rechterhand’ ontvangen culinaire gasten, zoals chefkoks of jenevermakers. Er wordt gegeten, geproefd en recepten gedeeld, net zo gezellig en smakelijk als in het radioprogramma.

Dead competitive

Engels - hondenshows

De Ierse setter Jagger werd in 2015 tweede op ’s werelds grootste hondenshow Crufts. Twee dagen later stierf hij in de armen van zijn negenjarige baasje. Autopsie wees uit dat Jagger was vergiftigd, en dat kon alleen op Crufts zijn gebeurd. In de achtdelige serie Dead Competitive van de BBC duikt comedian Kerry Godliman in de verbijsterende wereld van de hondenshows om uit te zoeken wat er is gebeurd. Over peperduur hondensperma, dansende honden, bloedfanatieke fokkers en een heuse huisdierendetective.

Containerbegrip

Nederlands - reportage

De zeecontainer is echt zoiets waar je nooit bij stilstaat, maar waar een hele wereld achter zit. Een ideaal onderwerp voor een podcast dus, en die hebben Maaike Goslinga en Maite Vermeulen van De Correspondent gemaakt. De containerdeuren werden bepaald niet wagenwijd voor ze opengezet, maar het is ze gelukt om heel veel te weten te komen en ook zelf een kijkje te nemen op een containerschip. De podcast zit vol informatie over onderwerpen als globalisering en duurzaamheid, maar gelukkig zitten er ook lekker veel reportage-elementen in. Favoriet feitje om te vertellen op feesten en partijen: negentig procent van onze spullen komt uit een container!

Love Bombed

Engels - oplichter

Telkens als je denkt: nu is er over zo’n beetje alle oplichters wel een podcast gemaakt, stuit je weer op een nieuwe. Love Bombed van de BBC is toch weer de moeite van het luisteren waard, want de toeren die een zekere James Scott uithaalde om niet door de mand te vallen, tarten elke beschrijving. Coleen, de vrouw die hij veroverde, vertelt hoe deze charmante brandweerman haar en haar familie inpakte om daarna hun leven grondig te verwoesten.

de podcastgids in je mailbox?