Lize Korpershoek is een vriend van Koos

Magische kaarten, digitale bomen en Afrikaanse work-outs. Lees de bonustips van Lize Korpershoek.

Afrikaanse videowork-out

In 2006 deed ik voor het eerst thuis een (bij gebrek aan een beter Nederlands woord) videowork-out. Matje uitrollen, een van de vier work-out-dvd's in mijn krakkemikkige spelertje duwen en daar ging ik.

Gelukkig werd een paar jaar later ook YouTube gevuld met allerhande work-outvideo’s en kon ik mijn arsenaal flink uitbreiden (en de grijsgedraaide dvd’s naar de tweedehandswinkel brengen).

Een van mijn nieuwste vondsten is Kukuwa en haar Afrikaanse dans-work-outs. Kukuwa is een vrouw van 60+ die samen met haar dochter me naast de nodige beweging (want laat ik eerlijk zijn: door corona zit ik echt veel te veel op mijn gat) ook elke keer weer een lach op mijn gezicht geeft. Work-outs waren nimmer net zo zweterig als leuk.

Podcast tegen chronische pijn

Ik raad je aan om met je chronische pijn eens online langs te gaan bij Nicole Sachs.

Heb jij last van chronische pijn en kan geen enkele arts je precies vertellen wat er mis met je is? Ben je, net zoals ik, al bij zestig specialisten langsgegaan zonder resultaat? Nee, dit is geen Tel sell-commercial (ook al voelde het misschien wel even zo), want voor wat ik je nu ga aanraden hoef je geen flappen neer te leggen. Ik raad je aan om met je chronische pijn eens online langs te gaan bij Nicole Sachs.

Kort door de bocht zegt zij: pijn is een signaal dat je alarmeert om actie te ondernemen. Hand op hete kookplaat? AU! Je trekt die hand automatisch weg. Dus: heb jij pijn zonder fysiek aanwijsbare reden, dan is de kans groot dat er een andere reden is waarom je stresssysteem je probeert te waarschuwen. Door middel van schrijfoefeningen helpt Nicole, die hiermee  jaren ervaring heeft, jou uit te vinden waar jouw pijn vandaan komt, en vooral hoe je ervan afkomt. Nooit geschoten altijd mis toch? Nicole is te vinden op Instagram en Youtube en heeft een wekelijkse podcast genaamd The Cure for Chronic Pain.

Of luister de nieuwste VPRO Koos podcast, waarin ik host Atze de Vrieze meer vertel over deze tip.

De schoonheid en leegte van het bestaan

David O’Reilly maakt 3D-kunst; van animaties tot games tot online kunst-installaties.

Toen ik in 2009 een jaar animatie studeerde aan de HKU keek ik elke dag bergen animaties van over de hele wereld. Zo vond ik het werk van de Ierse David O’Reilly. David O’Reilly maakt 3D-kunst; van animaties tot games tot online kunst-installaties. OReilly's werk wordt vaak gekenmerkt door het gebruik van opzettelijk uitgeklede 3D-graphics.

Hij was een early adopter van glitch-effecten en gebruikt elementen van de software die in zijn werk worden gebruikt. Het werk is absurd, maar raakt je in iets echts. Het spreekt me aan omdat het zowel de schoonheid als de leegte van het bestaan weet te grijpen. Het brengt me in een wereld waar ik me zowel begrepen als onbegrepen en zowel samen als alleen voel.

Neem vooral een kijkje op zijn website, maar als ik één film moet aanraden dan is het de film die mij naar binnenzoog, want het wordt alleen maar beter vanaf daar.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Elk potje is anders

Magic the Gathering is een combinatie van pesten en schaken, en dan ondergedompeld in een flinke dosis fantasy. 

Als kind verloor ik mezelf in het spel The Sims, maar aangezien ik tegenwoordig in het echte leven ook ervoor moet zorgen dat er eten op mijn bord ligt en de oven niet in de fik vliegt, is de lol er een beetje af. Nu ik al jaren niet meer op school zit, vind ik mijn game-heil in spellen die hersenactiviteit stimuleren. Magic the Gathering is een combinatie van pesten en schaken, en dan ondergedompeld in een flinke dosis fantasy.

Het fysieke kaartspel bestaat al bijna zo lang als ik op deze aardkloot rondloop en is sinds een aantal jaar ook op de computer te spelen. Aangezien er wel 60.000+ soorten Magic-kaarten bestaan, pakt elk potje compleet anders uit. Los van dat het dus nimmer saai wordt, is de club mensen achter Magic ontzettend leuk en vooruitstrevend. In de laatste serie kaarten die uitgebracht werd is een van de hoofdpersonages non-binair en tijdens de lancering van deze serie op Twitch gebruikten de makers, zonder moeilijk te doen, de juiste pronouns toen ze hen bespraken. 

Bomen op de kaart

Ga op zoek naar digitale bomen bij jou in de buurt.

Als je op de website kijkt van de gemeente waar je woont is er een grote kans dat je ergens verstopt een digitale kaart vindt van alle bomen binnen jouw gemeente. Los van waar de bomen geplant zijn kun je ook zien welke soort boom het is en sinds wanneer de boom er staat.

Ik kwam er zo onlangs achter dat mijn favoriete treurwilg in het jaar waarin ik ben geboren geplant is, en ja dat maakte onze band direct een stuk hechter. Los van dat het een leuke manier is om je buurt een beetje te leren kennen, is het ook een goede manier om tijdens een van je date-wandelingen een beetje indruk te maken met al je bomenkennis.

Dus pak Google er vooral even bij om te kijken of jouw gemeente ook dit soort vertier biedt. Ik kan je in elk geval verzekeren dat als je in Rotterdam of Groningen woont je gaat slagen in je zoektocht.

Via de knop hieronder vind je bijvoorbeeld de bomen in Amsterdam.