Eva Cleven is een vriend van Koos

Eva Cleven is dj en presentator van onder meer Het Klokhuis en NPO-3 programma Prijsknaller. Ze deed mee aan Maestro en was in 2019 verliezend finalist van Expeditie Robinson, en is een vriend van Koos.

Van house tot hiphop

De evolutie van elektronische muziek luister je via deze interactieve muziekbijbel.

Ik luisterde vijftien jaar geleden al naar muziek via de website 'Ishkur's electronic guide to music', en doe dat nog steeds heel graag. Wat je ziet is een soort metrokaart, verdeeld in decennia van 1900 tot nu en in muzikale hoofdstromingen zoals bass, hiphop, acid, house en urban. Uit die stromingen komen dan weer subgenres, die soms ook met elkaar in verbinding staan.

Scroll en klik, bijvoorbeeld op Chicago house uit het jaar 1997, en je krijgt precies dat te horen. Ook vind je er nog allerlei info bij, over hoe dat genre is ontstaan en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ishkur (de alias-naam van de man achter de website) geeft je een bijzondere timeline waarin de evolutie van de elektronische muziek prachtig wordt weergegeven. Duik het rijke verleden in en laat je verrassen door alle obscure subgenres. 

Twintig jaar Kanye

Ook als je geen fan bent van zijn muziek, is deze 4,5 uur durende documentaire de moeite waard: Kanye is namelijk ook een intrigerend mens.

jeen-yuhs: A Kanye Trilogy is een tijdscapsule: twintig jaar samengevat in 4,5 uur. We kennen allemaal zijn schoenen, muziek, ex-vrouw en bipolaire episodes. Maar wie is Kanye nou echt? En hoe is hij zo geworden? Dit is echt een origin story, een docu vol muziekhistorische momenten waarvan je bijna niet kan geloven dat er een camera bij was. 

In de aflevering van de Koos-podcast waarin ik te gast was, vertel ik meer over wat ik zo bewonder aan de artiest en het mens Kanye, waarom ik blij ben dat Kim er niet in voorkomt, en waarom je de film echt moet gaan kijken. Hieronder vind je de link naar de docu zelf: te zien op Netflix. 

Verdomme schat!

Een feministische podcast 'over shit waar je als vrouw* van deze tijd mee moet dealen', zoals de makers zelf zeggen. 

Als ik in de auto zit luister ik graag podcasts. Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen rijden gezellig met me mee terwijl ze hun gedachten over de orgasmekloof, de baarmoeder of queer zijn met me delen in de legendarische feministische podcast DAMN, HONEY. Hierin hoor alles 'over shit waar je als vrouw* van deze tijd mee moet dealen', zoals de feministen zelf zeggen. 

Er worden ook gasten uitgenodigd om mee te kletsen; in april was Anja Meulenbelt te gast om mee te praten over 'werkende vrouwtjes en eigen parochie', en in de meest recente aflevering hoor je schrijver Corien van Zweden praten over 'de baarmoeder, abortusbuddy's en goedkope vliegreisjes'. 

Luister DAMN, HONEY via de link hieronder op Spotify. 

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Wereldwijde muziekbibliotheek

Geen idee wat te luisteren? Via Radiooooo hoor je muziek van over de hele wereld, uit een zelfgekozen tijdvak. Tip: Ethiopië in de jaren zeventig.

Deze tip geef ik aan iedereen die het maar wil horen: de Radiooooo-app is helemaal gratis, supersimpel en toch altijd verrassend. Reis over de wereld én door de tijd. Klik op een land en hoor de muziek die daar klonk in een door jou gekozen decennium van de afgelopen eeuw tot en met nu. Ik zet ‘m altijd op tijdens het koken omdat spaghetti maken met italiaanse volksmuziek uit 1950 het eten net nog wat lekkerder maakt. Nog een favoriet: de muziek uit Ghana van rond 1970. Maar IJslandse tunes van nu kan ook helemaal je ding zijn. 

Je luistert Radiooooo via de app, of ga naar de website. Klik daarvoor op de link hieronder. Doen hoor, het verrijkt je muzikale leven direct!

Meer dan traumaverwerking

Neem een kijkje in het hoofd van Brits multitalent Michaela Coel en laat het je raken in je hart.

Ook al komt I may destroy you uit 2020, het onderwerp is er niet minder actueel op geworden. Ik was totaal onder de indruk van deze HBO-serie, die is geschreven, geproduceerd en geregisseerd door de extreem getalenteerde Michaela Coel. Het Britse multitalent schreef haar verkrachting van zich af, maar de serie is veel meer dan een reconstructie van de nasleep van een traumatische gebeurtenis.

Coel kruipt in de huid van Arabella, een jonge schrijver die worstelt met haar tweede roman. Ze is een socialemediafenomeen onder millennials, maar vecht nu vooral tegen deadlines. Om even te ontspannen besluit ze de stad in te gaan voor één, misschien twee drankjes. De volgende dag merkt Arabella tijdens een bezoek aan haar uitgever dat er iets mis is. Ze heeft een hoofdwond die ze niet kan herleiden en die plotseling begint te bloeden, en haar telefoon is aan gruzelementen. Via troebele geheugenflitsen wordt duidelijk wat er gebeurd is: ze is verkracht.

Coel neemt ons mee op een zinderende, speelse en fascinerende trip door het 21ste-eeuwse spectrum van seks en seksualiteit. Met als rode draad de verwerking van een trauma dat misschien wel nooit helemaal te verwerken valt. Kijk de serie op HBO, en via de link hieronder kom je bij de trailer.