Cesar Majorana is een vriend van Koos

Cesar Majorana is presentator en columnist. Gedichten, ander perspectief op internet en video's uit New York. Bekijk de bonustips van Cesar.

De show over een show

Mijn eerste tip is een show die niemand kijkt, maar iedereen zou moeten zien.

Filmmaker Caveh Zahedi maakte voor de lokale tv in Brooklyn een show over het maken van een show. In elke aflevering behandelt hij dus ook de productie van de vorige aflevering. 

The Show About The Show is de meest brute afrekening met de waarheid die ik ken. Het is een programma over eerlijk zijn. Over cinema zelf. Over relaties en wonen in een grote stad. Het is lelijk, ongemakkelijk, bij vlagen pijnlijk en ontzettend inspirerend.

Ik kan iedereen aanraden te kijken, maar je moet wel bereid zijn een hoofdpersoon te volgen die letterlijk alles kapot maakt in zijn leven. Take it slow, but take it. 

Kalmerend gedicht

Gedicht over angsten dat kalmerend werkt tijdens het internetten.

In mijn column voor de VPRO Gids schreef ik over Doomscrollen. Het gevoel dat het internet je leegzuigt en als een opgedronken pakje Capri-Sun achterlaat.

Ik heb dat gevoel vaak en heb er een ritueel bij. Ik open online dit gedicht van Maria Barnas. Er staat een afspeelknop op de website en je kunt het hele gedicht horen. Het heet  Waar men bang voor is en het is een opsomming van angsten waar ik altijd weer iets nieuws in ontdek.

Het duurt bovendien veel langer dan je denkt en aan het einde van de rit ben je kalmer. Sinds een vriendin me dit tipte luister het elke maand wel. 

Interviews met creatievelingen

Worstelingen met creativiteit op website zoals internet bedoeld is.

Ik heb vreemd werk. Ik schrijf en verzin tv-programma's die ik (meestal) zelf presenteer. Als ik verlegen zit om advies kan ik niet zo snel met vrienden bellen, die hebben ander werk. Ook mijn moeder, die schoonmaker is, kan niks zinnigs zeggen over de specifieke creatieve worstelingen in mijn vak. Wat me inspireert zijn andere makers en ik lees over hun worstelingen met creativiteit op The Creative Independent

The Creative Independent heeft geen advertenties. Het is een soort internet hoe je het altijd zou willen; kennis delen op de meest directe manier. Bovendien, altijd als ik een nieuwe obsessie heb (muzikaal of artistiek) blijkt die maker al geïnterviewd te zijn door The Creative Independent.

Mijn favoriete interviews zijn die met Mitski, Dan Bejar en Kelman Duran. Caveh Zahedi, van mijn eerdere tip The Show About The Show, deed er ook eentje.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Niet jouw televisie

Bekijk YouTube door de ogen van iemand anders.

"Raar dat we allemaal hetzelfde internet aanraken", schreef ik ooit als bijschrift op een instagramfoto. Aan die premisse twijfel ik inmiddels. TheirTube is een website die je een indruk geeft van de YouTube-voorpagina van, bijvoorbeeld, een klimaatontkenner. En dan blijkt: we raken helemaal niet meer hetzelfde internet aan.

In tegendeel, het algoritme raakt ons aan! Mijn idee is dat al die doelgroepen die algoritmes denken 'aan te spreken' eigenlijk gecreëerd worden door diezelfde algoritmes. Ik zie het wanneer Instagram mij zo vaak dezelfde schoenen adverteert dat ik ze mooi ga vinden.

Ik zie het wanneer ik liever een selfie na mijn laatste column post, omdat het algoritme nou eenmaal wil dat ik mijn gezicht vaak blijf tonen. Ik voel het ook op TheirTube terwijl ik van de ene naar de andere anti-feminisme video slinger en plots denk 'meer, meer, meer'. 

Filmpjes van John

Intieme en persoonlijke video's in New York van John.

Mijn online ervaring is een aaneenschakelijk van obsessies. Een paar jaar geleden was dat dit Vimeo-kanaal. John Wilson is een maker met een hele eigen stem die de hele dag door New York zwerft en filmt wat hij ziet. Met die beelden vertelt hij verhalen over mensen en de stad zelf. Het zijn, eerlijk waar, de meest intieme en persoonlijke video's die ik ooit zag, terwijl John zelf nooit in beeld is. 

Inmiddels heeft John Wilson een publiek gevonden. Bij streaminggigant HBO mocht hij een hele serie maken met zijn brieven aan New York. Als je wil weten wat mijn huidige obsessie is, DM me dan op Instagram of lees mijn wekelijkse columns in de VPRO Gids.