Yora Rienstra is een vriend van Koos

Yora Rienstra is cabaretier en documentairemaker. In haar vierdelige serie Half Holland Dakloos gaat ze op zoek naar de persoonlijke verhalen achter de wooncrisis. En naar een huis; ze moet zelf immers ook ergens wonen.

Hoe maak je het uit met een vriend?

In deze nieuwe podcast praten twee jonge schrijvers openhartig en met veel humor over zichzelf, het schrijversvak en onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Ik heb deze podcast net ontdekt en ben nu al fan! Twee jonge schrijvers, Malou Holshuijsen en Tatjana Almuli, praten openhartig en met veel humor over zichzelf, het schrijversvak en onderwerpen die zij belangrijk vinden. In de eerste aflevering bespreken ze bijvoorbeeld ‘het uitmaken van een vriendschap’. Inderdaad best vreemd, zoals zij ook al benoemen, dat je daar in relaties heel veel tools voor hebt maar in vriendschappen eigenlijk niet.

Ik moet ook enorm lachen als het over hun eigen gestuntel gaat. Zo vertelt Tatjana hoe ze ooit haar grote idool Connie Palmen heeft aangeklampt in een restaurant, en heeft Malou een fobie voor mensen die haar spullen aanraken. Alleen al daarom kan ze niet samenwonen met haar vriend.

Ook hebben zeelke week de rubriek Fuck, Marry, Kill, waarbij ze drie bekende mannen noemen en ons vertellen met wie ze wat zouden doen en waarom. Als je even op een andere manier naar de dagelijkse dingen wilt kijken zou ik zeker deze podcast luisteren.

Ikke ikke ikke en de rest ...

‘Genoeg over mij, wat vind jij van mij..?’

How can I make this about me? is een hele grappige twitterpagina, die binnen een jaar tijd razend populair is geworden. Samen met meer dan 76.000 volgers kan je meegenieten van tweets van mensen die het bijvoorbeeld over een maatschappelijke kwestie hebben, maar eigenlijk over zichzelf.

Met veel humor laat dit account ons egoïsme en onze dommigheid zien, die we vooral op de socials tentoonspreiden. Denk bijvorbeeld aan iemand die een foto plaatst van zijn imponerende gespierde borstkas, waar 'Stop War' op geschreven staat. Dat je denkt: gaat het je nou om die oorlog, of toch om jouw afgetrainde lijf?

Deze pagina is ook een vrees voor veel mensen, want je voelt je natuurlijk nogal dom als jouw post erop komt. Iets wat mij bijna zelf gebeurde. Tijdens de The Voice-gate nam ik het op voor Humberto Tan, die in de slipstream door Albert Verlinde ook werd neergezet als onethische vrouwenverslinder, omdat hij z'n gasten altijd bedank-appjes stuurt na afloop van z'n talkshow.

Ik tweette dat Humberto mij ook weleens had geappt, over vrijkaartjes voor mijn theatershow. Gelijk werd ik 'getipt' voor How can I make this about me?, want zat ik hier nou over de rug van Tan mijn eigen show te promoten?? Helaas kwam mijn tweet niet door de selectie. Jammer, want ik vind het toch een soort life goal, haha!

Piet en haar walkman

Een serie over een woongroep in de jaren tachtig, waar je zowel keihard om kan lachen als heel hard om kan huilen. Inclusief leuke jaren-tachtig-props zoals de walkman, de buurtsuper en Ter land, Ter zee en In de lucht.

Ik heb deze serie over een woongroep uit de jaren tachtig in één ruk uitgekeken. Je ziet door de ogen van een jong meisje, Piet, hoe het is om met meerdere moeders en een schreeuwende mannelijke leider, Bert, in een woongroep te wonen.

De groep heeft op zich een mooi ideaal, namelijk allemaal gelijk zijn, maar in geestige en ontroerende scènes zien we dat het vooral een worsteling is. Zo moest ik keihard lachen om de scène waarin Bert in de groepsvergadering roept: 'Er wordt hier door niemand buiten de groep geneukt, behalve door mij.'

Ik heb ook regelmatig met tranen in mijn ogen gekeken naar de schrijnende scènes waarin je ziet hoe eenzaam. Piet is en ze haar weg probeert te vinden binnen de groep en de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Ik ben zelf geboren in het begin van de jaren tachtig en werd helemaal wild van alle details in deze serie: de muziek uit die tijd, de walkman, het tv-programma van toen Ter land, Ter zee en In de lucht en het buurtsupertje. 

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Memekoning Jules

Memes over Mark Rutte, de lockdown, Holland and Barrett en Martijn Krabbé.

Jules de Keiser is uitgeroepen tot Memekoning, en dat vind ik geheel terecht. Hij duidt op een korte en grappige manier de tijdsgeest, is daarmee onderscheidend, en dat is behoorlijk knap! Inmiddels heeft zijn account bijna dertigduizend volgers, en ik moet altijd mijn best doen om niet gênant hard te lachen om zijn posts.

De internetclown verbindt foto's of filmpjes met geestige teksten, die soms wel en soms helemaal niet over de actualiteit gaan. Zo voorzag hij een foto van een vrouw die met haar vest aan een kapstokhaakje hangt van de tekst: 'Het leven is een kapstok maar je moet zelf je haakje vinden.' Ook doet hij in zijn stories vaak hele grappige typetjes na (inclusief face filters), en daarin zie je ook zijn acteertalent terug. 

De meest hilarische meme van afgelopen tijd was op het moment dat alle clubs weer open mochten, en Jules een video postte van Mark Rutte die als een soort houten klaas totaal awkward staat te dansen tussen een groepje kinderen. De tekst: 'Jij zaterdag na zes jaar weer in de club.'

Deense dramedy met onderkoelde humor

Een tragikomische Deense serie over het wel en wee van een samengesteld gezin.

Zelf heb ik een samengesteld en roze gezin, dus ik herken heel veel in de personages van de Deense dramedy Bonusfamiljen, die je kan kijken op Netflix.  Alleen al een aanrader door de geweldige acteurs en de dialogen vol onderkoelde humor. 

Inmiddels is seizoen vier uit en de volwassenen van het gezin proberen er allemaal het beste van te maken. Maar het is behoorlijk schipperen als je kinderen hebt en besluit uit elkaar te gaan, weer opnieuw verliefd wordt, dan weer een kind krijgt, om moet blijven gaan met de grillen van je ex en met het opvoeden van kinderen die je maar de helft van de tijd ziet maar waarvan je er eentje wel de hele tijd in huis hebt, en je ook nog kinderen moet opvoeden die biologisch niet van jou zijn.

Als je deze lange zin die ik net opschreef nog steeds kan volgen, dan zou ik deze serie zeker kijken.