De allerbeste series, podcasts en tv-programma's: wáár vind je die? Nou, hier. Elke vrijdag bespreken Atze de Vrieze en Arja van den Bergh één onmisbare mediatip om te kijken of te luisteren, samen met een van onze experts. Hier vind je alle afleveringen terug uit het seizoen 2021.

In de VPRO Koos Podcast schuift elke week een expert van VPRO Gids aan om te vertellen over de serie, podcast of het tv-programma dat we niet mogen missen.

Daarnaast krijg je de drie beste tips uit de app VPRO Koos te horen. Eens in de maand ontvangen we een Vriend van Koos; mediamakers, schrijvers, aka mensen met smaak, die hun beste tips met ons en jullie delen. 

Download de VPRO Koos-app nu gratis

Heb je de vernieuwde VPRO Koos app, met elke dag 5 verse tips, nog niet? 

7 mei: Cesar Majorana wil dat ie-de-reen deze parel van een tv-serie ziet

Cesar Majorana is deze maand Vriend van Koos. Vrienden van Koos zijn mediamakers en schrijvers die we uitnodigen om hun mooiste ontdekking met ons te delen. Een van Cesars tips (de andere vier vind je in de Koos-app!) is: de online serie The show about the show. Een ondergesneeuwde parel, volgens hem, te vinden op YouTube. Want: het legt zó goed de vinger op de zere plek als het gaat om creatief (tv-)makerschap, vertelt hij host Arja van den Bergh. Cesar: 'Ik wil met mensen práten over deze show.' 

30 april: Een niet zo voorspelbare whodunnit met ster Kate Winslet

Grote filmsterren hebben door de lockdown ineens tijd voor mooie tv-series. Zoals Kate Winslet, ster van onder andere Titanic, Revolutionary Road en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Ze speelt in Mare of Easttown de chagrijnige politie-rechercheur Mare. In de kern is de serie een whodunnit, waarin een troosteloos industrieel stadje het decor vormt. Hoewel dat mogelijk bekend klinkt, vertelt serie-expert Anke Meijer aan host Atze de Vrieze dat de serie met die ingrediënten tóch iets anders doet dan je verwacht. En dat dat 'm ook zo goed maakt.

23 april: Innerlijke demonen en racisme: veel horror in Them

Een serie met een trigger warning: horrorserie Them. De nieuwe antalogieserie op Amazon Prime, geproduceerd door o.a. Lena Waithe (Master of None, Queen & Slim), is niet bepaald subtiel. Hoewel de serie niet voor iedereen is – je zou kunnen spreken van 'racismeterreur' – wil serie-expert Alex Mazereeuw 'm toch tippen. De serie begint met een zwart gezin dat omstreeks jaren vijftig naar Los Angeles verhuist, en niet bepaald hartelijk wordt verwelkomd door de nagenoeg witte buren. Vanaf minuut één staan de verhoudingen op scherp, en worden ook de nodige innerlijke demonen bestreden. Alex: 'Het probeert witte terreur niet bepaald subtiel bloot te leggen, maar het werkt wel.'

16 april: Dé podcast die Lize Korpershoeks pijn verzachtte

Lize Korpershoek is deze maand Vriend van Koos. Vrienden van Koos zijn mediamakers en schrijvers die we uitnodigen om hun mooiste ontdekking met ons te delen. En net als aan Pete Wu vorige maand vroegen we Lize naar haar mooiste, beste, en meest levensveranderende tips. Lize is presentator, Instagrammer, foodpodcaster, Snapchatter, columnist en maker van de intieme VPRO-documentaire Mijn seks is stuk. In die film onderzoekt ze waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Een taboe-onderwerp, misschien wel net als het thema in de podcast dat ze in deze aflevering tipt en bespreekt met host Atze de Vrieze. Namelijk: chronische pijn. Hoe precies hielp The cure for chronic pain Lize haar chronische pijn te verzachten?

9 april: Waarom fascineren 'momfluencers' ons zo?

De laatste keer dat podcastexpert Elja Looijestijn ons iets tipte, had ze het over de sexy, mannelijke strippers van de Chippendales. Nu gaat haar tip over 'momfluencers'; een hele andere wereld, maar misschien wel een beetje dezelfde doelgroep? Ook al gaan je haren recht overeind staan bij de term 'influencer', het fenomeen, en vooral de miljardenindustrie erachter, valt niet te ontkennen. In deze podcast vertelt Elja host Atze de Vrieze alles over podcast Under the influence with Jo Piazza, gemaakt door een roddeljournalist die in de wereld dook van de mominfluencers.

2 april: Categorie bloedstollend en uniek: een spannend audiodrama op tv

Een serie die je fantastie prikkelt, dat is niet zo uniek. Maar als die serie vooral uit telefoongesprekken, en dus audio, bestaat – en vooruit, mooie grafische visualisaties om de spannende sci-fi, horrorachtige verhaallijn te kunnen volgen – zijn wij wel geïntrigeerd. Expert Anke Meijer tipt deze week de mysterieuze tv-serie Calls, die je kunt streamen op Apple tv+. Ze vertelt host Arja van den Bergh hoe de serie haar aangreep, op manieren die ze vooraf niet voor mogelijk had gehouden. 'Ik ben normaal niet zo van de horror, maar déze horrorserie, want dat is het, vond ik écht heel tof.' 

26 maart: Lockdownfilmalert: twee knappe mensen in een timeloop

In een soort Groundhog Day-achtige timeloop verzeild raken, waar hebben we dat eerder gezien? De timeloopvorm – waarin een of meerdere personages dezelfde dag steeds weer opnieuw beleven – kan zowaar op elk genre worden toegepast, dus óók op romantische komedies. Expert Alex Mazereeuw is heel erg enthousiast over de film Palm Springs (vanaf 26 maart op Amazon Prime), waarin twee knappe hoofdpersonen vast komen te zitten in de tijd, zoals dat eerder ook in Netflix-serie Russian Doll het geval was. Alex vertelt host Atze de Vrieze precies waarom het trucje ook hier zo goed werkt.

19 maart: Het duistere verhaal achter de sexy, gladde Chippendales (ja: een moord)

Waar denk je aan bij de Chippendales? Zonnebankbruine, gespierde lijven? Vlinderstrikjes en manchetten? Joelend publiek, voornamelijk bestaande uit vrouwen? Als je je de jaren tachtig nog een beetje kunt herinneren – of beelden daarvan – dan doemt waarschijnlijk wel dit beeld op, van het culturele fenomeen dat de Chippendales heet. De beroemdste mannelijke exotische dansshow ter wereld. Er waren clubs in New York en Los Angeles, tours over de hele wereld, kalenders, t-shirts, koffiemokken… en nu is er een podcastserie over de Chippendales, Welcome to your fantasy. Expert Elja Looijestijn vertelt host Arja van den Bergh alles over deze wereld van seks, drugs, grijpgrage vrouwen, waar ook veel haat en nijd heerste. Want, ja: er is ook iemand vermoord.

12 maart: Mogelijk de beste serie van het jaar: It's a sin

It's a sin draait om een groep homoseksuele vrienden in het Londen van de jaren tachtig. Onze vaste expert Anke Meijer is razend enthousiast over deze vijfdelige serie, vertelt ze host Arja van den Bergh. Niet in de laatste plaats omdat vermaard Brits televisiemaker en schrijver Russell T Davies (bekend van o.a. Years and Years, Queer as Folk) voor het eerst in zijn werk de aidsepidemie een plek geeft. Hij vond het, zegt hij zelf, tijd om de levens te herinneren. Anke legt uit hoe goed hij dat precies heeft gedaan. 

5 maart: Pete Wu over zijn ontdekking van het jaar

Eens in de maand nodigen we mediamakers en schrijvers uit – aka mensen met smaak – om hun mooiste ontdekking met ons te delen. Vriend van Koos is deze maand Pete Wu, van wie je mogelijk de docuserie Pete en de bananen hebt gezien, gebaseerd op zijn boek De bananengeneratie (2019). In de Koos-app deelt hij vandaag maar liefst vijf tips, waarvan er nu eentje in onze Koos Podcast wordt uitgelicht. Host Atze de Vrieze spreekt Pete Wu over een bijzondere graphic novel van Vlaams striptekenaar en illustrator Brecht Evens, het nachtleven en het missen van random ontmoetingen. 

26 februari: Waarom The Office de meest gestreamde serie van 2020 was

Jawel, je leest het goed: The Office US was in 2020 wereldwijd de meest gestreamde serie. Hoewel de remake van The Office UK al in 2013 afliep en allesbehalve eenvoudig tot stand kwam, is de culturele erfenis enorm. En blijken we toch steeds weer naar Michael, Dwight, Jim en Pam te grijpen voor een uurtje vermakelijke kantoorhumor. Wat maakt The Office nog steeds zo aantrekkelijk? Tv-expert en VPRO Gids-journalist Alex Mazereeuw vertelt host Arja van den Bergh er alles over.

19 februari: Zó werd Britney kapotgeframed

Het kan je moeilijk ontgaan zijn: Framing Britney Spears. De documentaire van The New York Times, in samenwerking met Hulu en FX, verhaalt over hoe de superster slachtoffer werd van hijgere media. Hij is ingeslagen als een bom, terwijl de kaarten eigenlijk al heel lang op tafel lagen. Toch zijn er een hoop nieuwe, interessante verbanden in deze documentaire te ontdekken. Host Atze de Vrieze praat er deze week over met fan van het eerste uur én kenner Elja Looijestijn, die in leeftijd maar zes weken met de popster scheelt. 'Britney is "van iedereen", en dat wordt versterkt door dat mysterie dat om haar heen hangt.' 

12 februari: Tom Hanks: 'You have Dead Eyes'

Acteur en komiek Connor Ratliff bemachtigde ooit een rolletje in de prestigieuze miniserie Band of Brothers (2001). Maar toen werd-ie vlak voor de opnames ontslagen. Hij had ‘dead eyes’, aldus de regisseur. Kan gebeuren natuurlijk, als acteur afgewezen voor een rol. Je gaat, hup, weer naar de volgende auditie. Maar de regisseur die Connor afwees was niemand minder dan acteur en producent Tom Hanks. En dat kan Connor maar moeilijk loslaten, zelfs twintig jaar later nog. Podcast-expert Elja Looijestijn vertelt host Arja van den Bergh in deze aflevering over Connors komische zoektocht naar closure. 'De acteerwereld is keihard. En je kunt dus afgewezen worden om hele persoonlijke dingen.' 

5 februari: Alles wat je over sekssektes wilde weten zit in de serie The Vow

The Vow is een nieuwe documentaireserie op HBO over de griezelige sekssekte NXIVM (spreek uit nex-ie-um). In 2017 werd de populaire zelfhulporganisatie door een The New York Times-artikel ontmaskerd. Zo onthulde het artikel dat steeds meer vrouwen binnen NXIVM een geheim leven leidden als meesters en slaven. Serie-expert Anke Meijer praat in deze aflevering van VPRO Koos Podcast over The Vow met host Atze de Vrieze. 'Ze liepen niet in rode kleren, ze woonden niet in vreemd huisje op een berg. Het leek heel normaal.'

Over VPRO Koos Podcast

De afleveringen van VPRO Koos Podcast, over de series, tv-programma's en podcasts die je niet mag missen, zijn wekelijks te beluisteren via deze pagina of je favoriete podcast-app.

De VPRO Koos Podcast wordt gemaakt door:
presentatie en redactie: Arja van den Bergh en Atze de Vrieze
experts: Elja Looijestijn, Alex Mazereeuw en Anke Meijer
leadermuziek: Tom Hofland
opname en montage: Bart Schulz
eindredactie: Tibor Dekker