VPRO Koos tipt lekker vies eten; van banaan met vis tot een Nutelladieet

Koos is gek op lekker vies eten! Van vintage recepten uit de vorige eeuw (aten mensen dit écht?!) tot een Nutelladieet.

Lekker dan

Ruth Clark verzamelt niet alleen kookboeken uit de jaren veertig, vijftig en zestig, ze maakt de bizarre gerechten die erin staan ook nog eens én eet ze op.

Je ziet de even kleurrijke als freaky plaatjes de laatste tijd wel vaker online opduiken: gerechten uit vintage receptenboeken. Wat veel gelatine, wat een vieze combinaties, wat een bizarre kitschkunstwerkjes werden onze (over)grootouders geacht op tafel te zetten!

Het koken met maffe kant-en-klaarproducten werd gestimuleerd door de voedselproducenten, die de instantvoeding die ze in WO II hadden ontwikkeld ook na de oorlog wilden kunnen blijven slijten. Dus bracht bijvoorbeeld een fabrikant van tomatenpuree een receptenboek uit met daarin de absurdste recepten vol tomatenpuree. Tomatenpuree-chocoladetaart, anyone?

De Amerikaanse foodblogger Ruth Clark verzamelt niet alleen al die gekke recepten op haar site The Mid-Century Menu, ze durft ze ook nog eens te maken en te eten. Haar echtgenoot Tom helpt haar bij dat laatste – en hij wil nu dus serieus alleen nog chocoladetaart als er tomatenpuree in zit! Maar veel andere recepten blijken echt zo vies als ze klinken; iets waar het stel zich niet door van de wijs laat brengen, want álles moet uitgeprobeerd.

In een lang maar interessant interview met Ruth Clark op Collectors Weekly (dat klinkt als een suffe site, maar staat vol moois) vertelt ze over haar bijzondere project. Klik op de link hieronder en leer van alles over gelatine, ijs van kip en andere vintage eettrends om van te griezelen.

Smullen in de seventies

Vergaap je aan de gore gerechten die hip waren in de jaren zeventig.

De geweldige Instagrampagina @70sdinnerparty verzamelt vieze plaatjes uit receptenboeken en reclames uit de jaren zeventig. Een culinair tijdperk dat gekenmerkt wordt door glibberigheid, bizarre combinaties en gerechten-in-de-vorm-van-iets.

Heerlijk om te zien, en ook heerlijk dat je dit zelf niet hoeft op te eten. Al bestaan er dus ook mensen die de uitdaging graag aangaan en dit soort recepten echt gaan maken en proeven – check deze hilarische Koostip van een paar jaar geleden. We tipten eerder dit jaar ook nog dit artikel van The Guardian, dat geschreven werd naar aanleiding van het boek (dat is er dus ook nog!) 70s Dinner Party.

Het instagramaccount @70iesdinnerparty volg je via de link hieronder. Voor de allersmerigste gruwelgastronomie in je tijdlijn: van avocado gevuld met ketchup tot (trigger warning!) banaan met vis eromheen.

Overdosis nutella

Hoeveel Nutella kan een mens aan?

De Amerikaanse Nutella-fan en blogger Sara Rosso bedacht in 2007 een nieuwe feestdag: Nutelladag, gevierd op 5 februari. Ze droeg het feestje in 2015 over aan Nutella zelf. Die tuigde een site op vol recepten, filmpjes en andere Nutella-ongein.

Het merk kan het goed gebruiken, want Nutella ligt nogal eens onder vuur. Zo werden paniekerige zoetekauwen naar aanleiding van een palmolie-onderzoek bang dat het – op palmolie gebaseerde – bruine goedje kankerverwekkend is. Dat blijkt toch iets genuanceerder te liggen: Nutella is niet per se kankerverwekkend, het is voornamelijk heel zoet en heel vet. Tja, dat wisten we al; daarom is het juist zo lekker en is een lepel Nutella de favoriete guilty pleasure van hele volksstammen.

Zo ook van de Australische Vice-redacteur David Alegretti. Voor een artikel besloot deze gek in 2015 een week lang alleen maar Nutella te eten. Hoe dat afloopt, zie je via de link hieronder. Kijk uit: vieze foto's. 

meer vieze tips van Koos?

Download dan de app en krijg elke dag 5 tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Voor maar 1 euro per maand kun je het hele archief doorzoeken. Eet smakelijk!
► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Mmm, koeienbloed!

VPRO-programma Metropolis laat je zien wat er over de hele wereld gegeten wordt.

- Kies een sterke koe uit je kudde.
- Bind zijn nek stevig, maar niet te strak af met een touw zodat het bloed naar de nek stroomt.
- Pak je pijl en boog en schiet vanaf 30 centimeter een gat in de halsader.
- Vang het bloed zorgvuldig op en zorg dat je op tijd stopt met aftappen. De wond heelt vanzelf.
- Blijf het bloed roeren zodat het niet stolt en laat ondertussen iemand de koe melken.
Voeg de twee vloeistoffen bij elkaar en je ontbijt is klaar!

Koeienbloed, vleermuizencurry of rat op een stokje. Met bizarre en misschien wel inspirerende recepten laat het altijd fijne VPRO-programma Metropolis je zien wat er over de hele wereld gegeten wordt.  

Eetspul

Ken je het Instagramaccount @seriousdesign al, van grafisch ontwerper Matija Erceg?

In zijn ontwerpen combineert hij dagelijkse voorwerpen met voedsel, voornamelijk vlees en snacks. En die plaatjes leveren een error op in je hoofd, want ze zijn vies, mooi, vervreemdend en fascinerend tegelijkertijd.

Als Nederlander mis ik de kroket, maar Ercegs creaties mogen er desalniettemin wezen. Bekijk ze via de link hieronder op zijn Instagramaccount.