Lekker dan

Cecile Elffers
culinair retro interview
Ruth Clark verzamelt niet alleen kookboeken uit de jaren veertig, vijftig en zestig, ze maakt de bizarre gerechten die erin staan ook nog eens én eet ze op.

Je ziet de even kleurrijke als freaky plaatjes de laatste tijd wel vaker online opduiken: gerechten uit vintage receptenboeken. Wat veel gelatine, wat een vieze combinaties, wat een bizarre kitschkunstwerkjes werden onze (over)grootouders geacht op tafel te zetten!

 

Het koken met maffe kant-en-klaarproducten werd gestimuleerd door de voedselproducenten, die de instantvoeding die ze in WO II hadden ontwikkeld ook na de oorlog wilden kunnen blijven slijten. Dus bracht bijvoorbeeld een fabrikant van tomatenpuree een receptenboek uit met daarin de absurdste recepten vol tomatenpuree. Tomatenpuree-chocoladetaart, anyone?

 

De Amerikaanse foodblogger Ruth Clark verzamelt niet alleen al die gekke recepten op haar site The Mid-Century Menu, ze durft ze ook nog eens te maken en te eten. Haar echtgenoot Tom helpt haar bij dat laatste – en hij wil nu dus serieus alleen nog chocoladetaart als er tomatenpuree in zit! Maar veel andere recepten blijken echt zo vies als ze klinken; iets waar het stel zich niet door van de wijs laat brengen, want álles moet uitgeprobeerd.

 

In een lang maar interessant interview met Ruth Clark op Collectors Weekly (dat klinkt als een suffe site, maar staat vol moois) vertelt ze over haar bijzondere project. Klik op de link hieronder en leer van alles over gelatine, ijs van kip en andere vintage eettrends om van te griezelen.

Elke dag vijf verse tips om te kijken, lezen of luisteren