VPRO Koos tipt hele kleine dingetjes die je kunt zien op Instagram of YouTube

Koos eert het kleine en is fan van miniatuurtjes. Kleine mensjes, kleine kookvideo's en natuurlijk kleine slakjes. Wie héél goed kijkt, kan deze tips zien op Instagram of YouTube.

Klein is fijn

Foto's van alledaagse dingen maar dan in het héél klein, dat vind je op dit Instagramaccount.

door Elja Looijestijn

Ik heb het zelf vooral met grote dingen, die de wereld in eens in een heel ander perspectief zetten. Daar heb ik zelfs een hele Facebookpagina aan gewijd. Maar ook kijken naar kleine dingen, dus eigenlijk gewone dingen die normaal gesproken veel groter zijn, geeft me een prettig gevoel.

Kijk maar eens naar het de website en Instagramaccount The Daily Mini. Elke dag plaatsen ze een miniatuurtje van het een of ander waarbij de hand die het vasthoudt een megagroot vleesmonster lijkt te zijn.

Maar wat is het toch met microspulletjes dat we ze zo fijn vinden? Die vraag heb ik Google eens voorgelegd en ik kwam uit op dit artikel. In deze grote verwarrende wereld, geven kleine dingen een gevoel van overzicht en controle, is de conclusie. Als een dagelijkse foto daarvoor kan zorgen, is dat reden genoeg om The Daily Mini te gaan volgen.

Madurodam is er niets bij

Miniaturist Dan Ohlmann maakt de wereld na op kleine schaal.

door Nick Boers

Van het youtubekanaal Great Big Story zijn wij van Koos al langer fan, en dat is niet zonder reden. Je vindt er kleine verhalen over grootse mensen, en dat is elke keer weer smullen. Neem mochimaker Mitsuo Natakani, de Aziatische rapper Dumbfoundead of Perry Rosen, die jukeboxen repareert.

Deze keer vind je het verhaal van Dan Ohlmann op Great Big Story. Ohlmann is een miniatuurmaker die de wereld namaakt in wonderlijke minisets – Madurodam is er werkelijk niets bij. Vergaap je aan zijn oog voor detail en ga, als je eens in Lyon bent, naar het Musée Miniature et Cinéma om zijn werk in het echt te bekijken.

Onzichtbaar kleine slak

Lees alles over de wereldrecordhouder 'kleinste landslak' in dit artikel.

door Elmar Veerman

Als weekdier buiten het water willen leven, dat is vragen om problemen. Voor je het weet ben je uitgedroogd. Zeker als je erg klein bent. Dus hoe klein kan je zijn als je een landslak bent? Nou, heel verschrikkelijk klein. In 2015 beschreven onderzoekers een Chinese soort met een huisje van ongeveer 0,9 millimeter lang. Ze konden precies een maand van hun record genieten, want daarna presenteerden Nederlandse en Maleisische onderzoekers een soort die ze op Borneo hadden gevonden. En die was nog een stuk kleiner: een halve millimeter. Bijna onzichtbaar klein.

Het vreemde aan beide ontdekkingen is niet alleen dat de beestjes zo klein zijn, maar ook dat ze nog nooit gezien zijn. Alleen hun huisjes zijn bestudeerd, bij duizenden. Kennelijk kom je daarmee weg, als slakkenontdekker. Wat weten we wel over deze recordslakjes? Lees er alles over in dit wetenschapsartikel van de Natuurwijzer van Naturalis.

meer kleine tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Geen kleine lettertjes!

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Elke dag een mini-feestje

Foto's van een nogal toegewijde kunstverzameling vol miniatuurtafereeltjes.

door Yasmin Wegman

De Japanse kunstenaar Tatsuya Tanaka eert het kleine. Elke dag maakt hij wel een miniatuurtafereeltje, waarbij hij altijd gebruik maakt van een alledaags voorwerp. Zo zijn er mini-vrouwen die yogaoefeningen doen op een make up-doosje, of een mannetje dat op een spijkerbroek surft. Tanaka maakt al jarenlang elke dag een mini-setje, en op zijn miniatuurkalender vind je al zijn prachtige priegelkunstwerken bij elkaar. 

Bekijk de mini's zelf op Tanaka's Instagramaccount via de link hieronder.

Mini-kok bakt mini-appeltaart

Misschien wel het schattigste kookfilmpje van heel YouTube.

door Elja Looijestijn

Filmpjes over kleine dingen staan er genoeg op YouTube, en ook kookfilmpjes met alleen maar mini-gerechtjes zijn een genre op zich. Maar deze bakvideo van de Tiny Chef is wel een hoogtepuntje. De kleine groene kok bakt een mini-appeltaartje in een bakvorm gemaakt van een kroonkurk. Het resultaat stop je zo in je holle kies, maar is wel suikerzoet. 

Maker Rachel Larsen woont in Nieuw-Zeeland en werkte al aan verschillende animatiefilms. Ze wil graag een heel kinderprogramma rondom Tiny Chef maken. Laten we hopen dat dat doorgaat. Tot die tijd kun je de avontuurlijke maar ook aandoenlijke kok volgen op Instagram